Dissabte, 24 de setembre de 2022 - Edició 1521
La República

Els sords ja poden fer servir la llei de signes en català

Des de l’administració per fi s’ha fet un pas de gegant per a la igualat cap a les persones que pateixen algun tipus de disminució auditiva. A partir d’ara l’Estat garantirà l’accés a la comunicació de les persones sordes en àmbits com l’educació, la sanitat, la justícia, l’Administració, la cultura i els mitjans de comunicació, equiparant amb els mateixos drets la llengua de signes espanyola i catalana. La llei que estableix aquestes garanties legals entra en vigor després de la publicació avui al BOE.

Redacció 25/10/2007

L’Estat del benestar torna a demostrar que en certs moments no perd empenta. La nova Llei de Signes, per exemple obliga a les institucions a garantir un intèrpret quan ho demani una persona sorda, ja sigui en estacions, aeroports, ajuntaments o consultes del metge. La llei, així doncs, regula els mitjans de suport a la comunicació oral de les persones sordes, amb discapacitat auditiva i sordocegues.

A més, la normativa facilitarà el finançament públic d’aquells que necessitin ajuts tècnics com ara implants cloquears o audífons, i estableix la creació del Centre de Normalització Lingüística de la Llengua de Signes Espanyola.

La norma permetrà ‘corregir les grans desigualtats que pateixen les persones sordes en aquest país’, segons el president de la Confederació Estatal de Persones Sordes, Luis Cañón. No obstant això, la confederació ha advertit que estarà ‘molt pendent’ del compliment reglamentari i que ha de tenir un pressupost suficient assignat perquè la norma sigui efectiva.

La llei que estableix aquestes garanties legals entren en vigor després de la publicació avui al BOE.