Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Els socis de Govern comencen a perfilar la negociació del finançament i aposten per sumar CiU

Representants del PSC, ERC i ICV-EUiA al Govern de la Generalitat han començat aquest dijous a perfilar l’estratègia i mirar d’unificar posicions de cara a la negociació del sistema de finançament que cal abordar amb l’estat, en una primera reunió que han mantingut. Castells ha lliurat documentació als altres socis de Govern, que han constatat que el límit és el que marca l’Estatut, amb l’objectiu de portar-lo al límit per millorar els recursos de Catalunya. El tripartit també ha coincidit en la necessitat de sumar la federació de CiU en una posició comuna que surti des de Catalunya, però també anar junts en la negociació a Madrid.

Redacció
Redacció 18/04/2008

A la reunió hi ha assistit, convocats pel conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, els consellers d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, i d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, a més del secretari general d’Economia, Martí Carnicer, el secretari d’Indústria i Empresa, Antoni Soy, i el secretari general d’Interior, Joan Boada.

Aquesta reunió va ser anunciada aquest mateix dimecres pel conseller d’Economia i Finances, que té l’objectiu d’aconseguir una ‘proposta conjunta’ des de Catalunya. D’aquesta manera, els socis de Govern han començat a mirar d’unificar posicions.

Segons fonts coneixedores del contingut de la reunió consultades per l’ACN han indicat que aquesta primera presa de contacte ha servit perquè el conseller Castells repartís una sèrie de documents sobre el sistema de finançament actual i sobre els criteris que es podrien utilitzar en la negociació del nou model. Uns documents que ara la resta de socis hauran d’analitzar per continuar parlant.

Els representants dels tres partits han indicat que l’objectiu és intentar aconseguir un model que permetés tenir el màxim número de recursos per a Catalunya, mirant de portar al límit el que fixa l’Estatut en aquesta matèria, i a través de millorar els mecanismes d’anivellament, tot i que continuant sent solidaris. Castells ja va alertar dimecres que la seva voluntat és que ‘es compleixi l’Estatut’, tot dient que si es va més enllà del text estatutari es podria entrar en una ‘lògica molt negativa’.

El text fixa una sèrie de criteris sobre com ha de ser el model de finançament, com ara la cistella d’impostos, que no permet que ara es pugui demanar un model com pot ser el concert econòmic, que ERC considera la millor opció. Els tres partits, però, tenen clar que en aquests moments la partida del finançament s’ha de jugar amb la legalitat vigent, que passa per l’Estatut. Aconseguir més recursos podria passar

A banda dels intercanvis de documents, en la reunió també s’ha parlat sobre quina ha de ser l’estratègia negociadora a seguir. Tal com ja va fer aquest dimecres Antoni Castells, els socis de Govern volen que el procés es faci conjuntament amb Convergència i Unió (CiU), ja que és un ‘tema de país’ i es considera que l’objectiu final és el mateix. La voluntat és que el primer partit de l’oposició participi no només en la definició dels criteris de la negociació des de Catalunya, sinó també que vagin junts en el marc de negociació amb Madrid.