Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Els socialistes del Penedès impulsen un manifest que defensa l’Estat propi

S’acosten les municipals, el pas previ al Congrés del PSC que n’escollirà la nova direcció, i la branca catalanista del PSC comença a mobilitzar-se. Des del Penedès, una agrupació d’alcaldes, regidors i dirigents locals del partit han impulsat un manifest amb la voluntat de restablir l”essència del partit’ que aposta sense embuts per reconèixer les llibertats nacionals del poble de Catalunya. S’anomenen ‘Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya’, i defensen que els ciutadans de Catalunya ‘tenen dret a tenir un estat compartit o propi que els garanteixi els drets individuals i nacionals’, en paraules de Ramon Creixell, un dels impulsors del text i l’alcalde de Sant Quintí de Mediona. Com a prioritat defensen l’Estat federal, però reconeixen que si continua l’hostilitat espanyola el PSC hauria d’abanderar el camí cap a la independència. De moment el col·lectiu ja ha rebut la benedicció de l’exconseller d’Educació, Ernest Maragall, que a través del Twitter ha celebrat la iniciativa.

Redacció
Redacció 08/03/2011

Tal com informa El Punt, els socialistes del Penedès volen recuperar els valors de catalanisme que van empènyer la creació del partit, intentant restablir la importància de la C a les sigles del partit. Defensen el grup propi del PSC al Congrés i al Senat, i també la construcció d’un Estat federal, però accepten que si continua l’actual hostilitat espanyola contra Catalunya s’haurà d’optar per construir un Estat propi en el sí de la Unió Europea.

‘El PSC té el deure de postular l’existència d’un Estat

En concret, el manifest que promou el col·lectiu socialista assegura: ‘considerem que el PSC, com a organització política dels socialistes i les socialistes catalans, té el deure irrenunciable d’exercir la defensa dels drets individuals, socials i nacionals de les persones que formem el poble de Catalunya, i, per això mateix, el deure de postular l’existència d’un Estat –sigui compartit (federal) o sigui propi- que els garanteixi plenament’.

Defensen, de manera prioritària, l’impuls d’un Estat espanyol federal, però ‘en el benentès que no tingui continuïtat la incomprensió i l’hostilitat envers Catalunya que han mostrat recentment alguns dels seus poders (judicials i mediàtics, sobretot)’. A més, consideren que ‘si els poders de l’Estat Espanyol dimitissin la seva responsabilitat de promoure i garantir els drets nacionals del poble de Catalunya, considerem que el PSC haurà d’optar sense complexos per a la construcció pacífica d’un Estat propi en el marc de l’Unió Europea’.

El manifest també defensa la independència del PSC respecte al PSOE, i demanen una pressa de decisions més independent de Madrid, així com l’impuls d’una ‘nova delimitació de les circumscripcions electorals europees menys subordinada als marcs estatals actuals, i que, en conseqüència, inclogui Catalunya en una circumscripció coincident amb l’Euroregió Pirineus – Mediterrània’.

El primer moviment transversal del sector catalanista

El del Col·lectiu Socialista Penedès-Catalunya és el primer gran moviment transversal del sector catalanista del PSC per tal d’intentar recuperar el lideratge del partit al Congrés de la tardor, després de la patacada patida pel sector del Baix Llobregat el passat 28 de novembre, quan José Montilla va portar el partit als pitjors resultats de la història.

El text l’han promogut els socialistes penedesencs alcaldes de Mediona, Sant Quintí de Mediona, Sant Pere de Riudebitlles, Vilobí, i l’alcaldessa de Sant Cugat Sesgarrigues, juntament amb regidors de Vilafranca, Sant Sadurní, Torrelavit, Subirats, la Granada, les Cabanyes i Font-rubí, a més d’altres dirigents, militants i simpatitzants del PSC. Tot i l’origen penedesenc del moviment, el col·lectiu aspira a sumar adhesions d’arreu de Catalunya per tal de crear un gran moviment regenerador que sigui capaç de sacsejar el partit.