Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Els socialistes bascos asseguren que la consulta no es farà

El secretari general del PSE, Patxi López, s’ha mostrat aquest dilluns convençut que la consulta que el lehendakari basc, Juan José Ibarretxe, projecta per al pròxim dia 25 d’octubre no se celebrarà perquè ‘l’Estat de dret té mecanismes suficients per impedir que ningú cometi una il·legalitat’, i en tot cas, l’hauria de fer ‘als batzokis’ perquè no disposa del suport de territoris com Àlava o dels ajuntaments del PSE. López ha acusat Ibarretxe de buscar només la ‘confrontació’ i d’estar ‘apagat o fora de cobertura’ per resoldre els problemes reals de la societat basca.

Redacció
Redacció 26/05/2008

La consulta d’Ibarretxe ‘no és possible, ni legal, ni legítima’, i per tant no se celebrarà. És el missatge que el secretari general del PSE. Patxi López, ha repetit aquest dilluns en un esmorzar a Madrid presentat pel secretari d’Organització del PSOE, José Blanco. ‘Si ells parlen del dret a decidir’, ha dit López, jo aposto pel ‘dret a conviure’ i per posar punt i final al ‘raka raka’ del lehendakari.

Segons el màxim responsable dels socialistes bascs, els resultats de eleccions del 9-M demostren l’existència d’una ‘nova majoria’ a Euskadi que ‘dóna l’esquena’ als ‘plans que divideixen’, i en canvi aposta per un futur construït ‘entre tots’ des del respecte a la Constitució i a l’Estatut de Gernika.

Un escenari, segons López, on no hi tenen cabuda les amenaces de ‘xoc de locomotores’ d’Ibarretxe, ni les propostes que ‘creen problemes on no n’hi ha’. Els bascs, ha assegurat, han dit ‘no’ a la ‘política de trinxeres’, i volen que el debat transcorri per un ‘camí més ampli’ que permeti un acord entre les forces democràtiques.

En aquest context, López s’ha mostrat més que convençut que la consulta no es produirà. En primer lloc perquè l’executiu espanyol disposa de mecanismes per impedir-la, i en segon lloc, perquè el propi PNB l’ha d’aprovar al Parlament basc, i ho hauria de fer amb el suport dels abertzales.

En tot cas, el secretari general del PSE ha preguntat a Ibarretxe ‘com pensa posar en marxa’ la consulta, perquè ‘les Juntes Generals d’Àlava ha dit que no es farà a Àlava’, i els socialistes estan disposats a impulsar mocions als seus ajuntaments perquè no se celebri als municipis que controlen, com per exemple San Sebastià, Barakaldo o Portugalete.

‘Qui és la Junta Electoral que garanteix la normalitat democràtica o la netedat democràtica de la consulta, quins són els presidents o els secretaris de mesa, on estan els censos, i on estan els col·legis’, ha preguntat. I on fa farà, ha conclòs, ‘als batzokis, o com va això?’.

En contrapartida, López ha tornat a posar sobre la taula la proposta que ja va expressar la setmana passada. Una reforma de l’Estatut avalada pel parlament basc i per les Corts espanyoles, que respecti íntegrament la Constitució, i que després, com en el cas de l’Estatut català, se sotmeti a la votació dels bascs en referèndum.

ETA està en fase terminal

El secretari general del PSE també ha assegurat un cop més que el ‘deliri’ d’ETA està en ‘fase terminal’ i que l’organització sap que ‘tan sols té un destí’, que és la seva desaparició. Segons López, el final d’ETA i dels que li donen suport ‘està més a prop que mai’ i els socialistes bascs ni es dobleguen ni es resignen davant la violència.

El PP basc ha de jugar un altre paper

López també ha assegurat que la crisi del PP basc protagonitzada per María San Gil és ‘artificial’ i que, en tot cas, el PP ha de moderar el seu discurs i ‘jugar un altre paper’ perquè fer només el paper de ‘l’anti’ tan sols beneficia la ‘política de blocs enfrontats’.