Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Els sindicats creuen que Educació té una actitud “irresponsable” creant escoles per immigrants sense consens

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPEC-SPS i UGT consideren que la creació d’escoles que acullin de manera temporal els alumnes nouvinguts mostra ‘l’actitud irresponsable’ que està tenint la conselleria d’educació. Els representats sindicals consideren que el consens una mesura d’aquest tipus és ‘bàsic’ igual com en d’altres aspectes com la futura Llei d’Educació Catalana (LEC). Els representants consideren que aquest consens no existeix ‘ni entre els representants del govern, ni els sindicats, ni les escoles…’. També s’ha sumat a l’afirmació feta aquest dimarts pels directors de les escoles de Vic que mesures com les escoles per nouvinguts volen ‘afeblir’ l’educació pública.

Redacció 24/01/2008

Pere Dot, de CCOO, considera que ‘mentre es discuteix el pacte nacional per la immigració, la conselleria d’educació aplica les seves mesures sense cap consens ni discussió’. El representant de CCOO considera que el Departament ha actuat conjuntament amb l’Ajuntament de Vic. Segons el sindicat, l’Ajuntament de la ciutat va proposar i acceptar la mesura dient que ‘la comunitat educativa ho estava reclamant’ quan ara s’ha vist que ‘no hi havia ni tant sols una petició unànime’.

Josep Aparició, d’USTEC-ESTEs considera la proposta ‘desafortunada’. Pel sindica majoritari en l’ensenyament la proposta de fer una escola per alumnes nouvinguts ‘no és integradora’ perquè ‘és difícil’ aprendre la llengua ‘en un espai on costa fer la comunicació amb gent que arriben i tenen llengües i cultures diferents’. USTEC-STEs entén que la integració dels alumnes nouvinguts passa per destinar recursos en el serveis dels centres.

Des de FETE-UGT, Eduard Soler, aquesta escola d’acollida no és vàlida per un alumnes en període escolar i aposta per altres alternatives com potenciar i ampliar les aules d’acollida. Per Soler aquesta escola podria ser una mesura vàlida per persones que arriben en edat no escolar. El representant de FETE-UGT considera que seria una opció per fer ‘una immersió’ als nouvinguts que volessin rebre ‘una formació, una cultura, unes normes i uns deures de societat’.

El sindicat ASPEC-SPS és el menys crític. Segons Sofia Castillo el seu sindicat centrat en l’educació secundària ‘no ho veiem tant negatiu si la mesura s’aplica bé’. Tot i això, Castillo considera que seria millor que aquestes unitats siguin al propi centre. La mesura ideal passaria segons ASPEC-SPS per potenciar les aules d’acollida on l’alumne hi podés passar tot l’horari escolar. Castillo entén que la integració s’aconsegueix ‘quan l’alumne pot parlar amb certa fluïdesa la llengua del país’.

Els sindicats coincideixen amb els directors de les escoles públiques de la ciutat en que la creació d’aquestes aules i altres mesures com LEC volen reduir el pes de l’educació pública. Pere Dot, de CCOO, considera que amb l’obertura a nous sistemes de gestió de les escoles de les escoles públiques o les escoles per alumnes acabats d’arribar hi ha ‘la connivència entre el Departament i les patronals’. Els sindicats assenyalen com s’ha optat per altres mesures com la creació d’aquestes escoles per nouvinguts enlloc d’apostar per ampliar les aules d’acollida als centres concertats de Vic que actualment no disposen d’aquestes aules.

Els sindicats han fet aquest dimecres una roda de premsa a Vic on han demanat la participació a la vaga contra la proposta de la nova llei. La convocatòria de vaga unitària es farà el proper 14 de febrer.