Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els setze encausats gironins per cremar fotos del Rei titllen de ‘farsa’ el seu judici a Madrid

|

- Publicitat -

L’Audiència Nacional espanyola jutjarà aquest dimecres -diada de Sant Narcís- a partir de les 10 del matí els setze encausats per cremar fotografies del Rei a la plaça del Vi de Girona. Els fets van tenir lloc el 22 de setembre de l’any passat, durant una concentració de suport a Jaume Roure que va congregar 300 persones. Durant la protesta, diversos manifestants van cremar una cinquantena de fotografies del monarca a cara descoberta.

Tot i que inicialment es van identificar dinou persones, el jutge instructor Fernando Grande Marlaska va decidir arxivar la causa contra tres dels imputats. Els setze restants, d’edats compreses entre els 20 i els 47 anys, s’asseuran aquest dimecres a la banqueta dels acusats per un delicte d’injúries a la Corona. El judici tindrà lloc després que l’Audiència ja hagi condemnat Roure i Stern, els dos joves que van cremar la primera foto durant la visita del Rei a Girona.

Publicitat

Aquest dilluns, tres dels joves encausats han titllar el judici de ‘farsa’. Al seu parer, l’Audiència Nacional espanyola ja els ha condemnat. ‘Creiem que la sentència ja s’ha dictat des d’un principi’, ha assegurat un dels joves, Joan Pujolàs.

Els portaveus dels encausats han explicat que els setze joves es declararan autors de la crema davant el tribunal. Els joves també han afegit que parlaran en català. Precisament, el jutge que tindran a davant serà José María Vázquez Honrubia, que va negar-se a què Roure i Stern declaressin en català, motiu pel qual es va haver de repetir el judici. Aquest cop, però, l’Audiència Nacional espanyola ja ha assegurat un intèrpret.

Demanar la nul·litat

Abans que comenci la vista, el lletrat de la defensa, Benet Salellas, preveu demanar-ne la nul·litat. Segons ha ressaltat una de les encausades, Núria Brugada, el motiu és que ‘es va fer un ús il·legal dels fitxers policials’. La jove ha explicat que a tots els setze joves ‘se’ns va citar per telèfon mòbil, motiu pel qual s’ha fet un ús il·legal dels fitxers policials’.

Els portaveus dels encausats han agraït a la societat les mostres de suport rebudes per aquest cas ‘esperpèntic i políticament reprovable’. Indiquen que s’ha fet una ‘persecució de l’independentisme revolucionari’ i recorden que, al seu parer, ‘la monarquia és una institució anacrònica i l’Audiència Nacional és hereva del tribunal d’ordre públic franquista’.

Concentracions de suport

Aquest dimarts, a les vuit del vespre, s’ha convocat una concentració i manifestació de suport als setze encausats. L’acte, que es farà a la plaça del Vi, comptarà amb les actuacions dels bastoners de Sant Celoni i de les actuacions musicals del grup Cesk Freixas i del de hip-hop At-Versaris. Després, els manifestants aniran fins a l’aparcament de la Copa, on hi haurà els dos autobusos que portaran els encausats i diversos membres del col·lectiu fins a Madrid per al judici.

Dimecres, dia de Sant Narcís, també s’ha convocat una altra concentració de rebuig a les dotze del migdia davant els Jutjats de Girona. El mateix dia al vespre hi ha convocades noves concentracions a Barcelona, Lleida, Manresa, Mallorca, Tarragona, Tortosa, València, Vilafranca del Penedès i Vic.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut