Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els quatre candidats a presidir ERC demanen “unitat” després de les eleccions

Els quatre candidats a presidir Esquerra Republicana han coincidit en valorar molt positivament el debat de les candidatures que ha tingut lloc aquest dissabte a la tarda al teatre de La Passió d’Esparreguera, i en la demanda ‘d’unitat’ després de les eleccions. Joan Puigcercós s’ha mostrat convençut, un cop finalitzat el debat, que el partit ‘sortirà enfortit d’aquest congrés’ i ha considerat que la candidatura guanyadora, serà ‘potent’, ‘forta’ i comptarà amb ‘el suport de tota la militància’. Joan Carretero ha apostat també per la unitat però ha matisat que aquesta ha de servir com a ‘eina’ i no com a ‘objectiu’.

Redacció
Redacció 01/06/2008

Ernest Benach, líder de la candidatura ERC Futur, ha insistit també en la necessitat d’unitat en el si del partit, ja que segons ha dit ‘és el que reclama la militància en aquests moments’. Benach ha anat més enllà que la resta de candidats i ha presentat una proposta per escrit reclamant un compromís de tots els candidats per tal de ‘salvaguardar i protegir la unitat per damunt de tot’. El candidat a president ha assegurat també que les quatre candidatures coincideixen en la necessitat de ‘renovar i modernitzar’ el partit.

Benach ha apostat també per analitzar el paper d’ERC al Govern però sense més ‘cops de volant’. ‘Hem de garantir l’estabilitat a Catalunya i saber quins són aquells punts que ens identifiquen i que ens comprometem a defensar al Govern’, ha dit el candidat a la presidència, que ha insistit en la importància de fer-ho ‘amb seriositat i responsabilitat’.

Joan Carretero, candidat a la presidència de la corrent Reagrupament.Cat, ha constatat les diferències ‘profundes’ que separen la seva candidatura de les liderades per Benach i Puigcercós, en considerar-los ‘corresponsables’ de tot el que s’ha fet fins ara a Esquerra, i que Carretero, ha recordat, porta dos anys criticant. Ha assenyalat diferències en els ‘procediments’, en la ‘estratègia’ i en la ‘ideologia’. En el cas de la corrent d’Esquerra Independentista les diferències són menors, ja que, segons ha dit, la candidatura de Renyer i Bertran els ha ‘copiat’ les propostes.

Malgrat tot, Carretero sí ha apostat per la pluralitat del partit i per la unitat, però no com a ‘valor’, sinó ‘per fer alguna cosa’. ‘La unitat ajuda si tens clar quin és l’objectiu’, ha explicat el candidat. Carretero ha considerat el debat ‘interessant’ i ‘molt positiu’, i ha remarcat que ERC és l’únic partit ‘bastant democràtic’ del país. ‘Això és un valor, no un problema’, ha afegit.

Jaume Reyner, candidat a presidir Esquerra i líder de la corrent d’Esquerra Independentista, ha considerat el debat ‘positiu i enriquidor’, on s’han pogut escoltar ‘propostes positives’ que ha assegurat ‘seran rellevants pel futur del partit’ més enllà del dia 7 de juny, eleccions a president i secretari general d’ERC. Renyer ha assegurat, malgrat tot, que el debat ha servit per exposar les ‘diferències’ de les candidatures, ja que segons ha dit ‘els consensos es faran a partir del congrés’ i ‘la reconstrucció de la unitat vindrà amb la nova direcció’. ‘Ara és una etapa de diferenciació i de contrastar el canvi amb la continuïtat’, ha insistit.

Quant a Gent d’Esquerra, Puigcercós ha insistit que ‘no hi ha grans diferències estratègiques’ entre les candidatures, que ‘s’obre una nova etapa’ en el si del partit i que és més el que ajunta les candidatures que no pas el que els separa. Segons Puigcercós, amb el debat ‘s’ha demostrat que hi ha una voluntat per part de les candidatures a treballar conjuntament’ i n’ha fet un balanç ‘molt positiu’.

Més de 400 militants estaven acreditats per assistir al debat, tot i que finalment només s’han desplaçat fins a Esparreguera vora de 350. També hi han assistit destacats càrrecs polítics del partit, entre ells la seva portaveu, Marina Llansana, o la portaveu d’ERC al Parlament de Catalunya, Anna Simó. La gran absència ha estat la de l’actual president del partit, Josep Lluís Carod-Rovira, que no ha assistit al debat de candidatures.