Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

‘Els privilegiats’

Títol: ‘Els privilegiats‘ Autora: Núria Perpinyà Editorial: Empúries Col·lecció: Narrativa, 308 Pàgines:  326 Any d’edició: 2007 RESSENYA Després de guanyar el Premi Nacional de la Crítica, Núria Perpinyà ens presenta […]

Redacció
Redacció 08/09/2007

Títol: ‘Els privilegiats
Autora: Núria Perpinyà
Editorial: Empúries
Col·lecció: Narrativa, 308
Pàgines:  326
Any d’edició: 2007

RESSENYA

Després de guanyar el Premi Nacional de la Crítica, Núria Perpinyà ens presenta Els privilegiats, una esplèndida novel·la que narra la vida dins d’un museu, el museu Filantròpic, i que reflexiona sobre l’art i la creixent tendència del turisme cultural, cada dia més de moda.

A partir d’un variadíssim mosaic de protagonistes, els vigilants del museu, cada un amb el seu caràcter i les seves manies, Núria Perpinyà basteix una sòlida novel·la còmica en la qual les lluites i conflictes que se solen produir en els entorns laborals són el fil conductor. En la seva coneguda vocació de recerca i descobriment de noves formes literàries, Núria Perpinyà fon, a Els privilegiats, la tradició novel·lesca amb la dramàtica i ens presenta una obra que es pot llegir com una novel·la o com una obra de teatre, i que reeixeix esplèndidament en les dues possibles vessants. Plena d’humor negre i de ritme molt àgil, Els privilegiats és una llegidora novel·la per als amants del «dolce fare niente», i consolida la Núria Perpinyà com una de les veus més importants de la narrativa catalana contemporània.

Núria Perpinyà (Lleida, 1961) és professora de Teoria Literària a la Universitat de Lleida. Ha publicat articles i assaigs de crítica literària, entre els quals cal destacar els estudis dedicats a Gabriel Ferrater. Ha publicat, a Editorial Empúries, Un bon error (1998), la seva primera novel·la, que va ser molt ben rebuda per la crítica i Una casa per compondre, que va confirmar Núria Perpinyà com una de les veus emergents de la literatura catalana recent. Mistana, publicada per Proa l’any 2005, li va valdre el Premi Nacional de la Crítica, consolidant-la com una de les narradores més importants del nostre panorama literari actual.