Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els preus pugen un 0,1% a l’agost i situen la inflació interanual en un 2,4%

L’Índex de Preus al Consum (IPC) ha pujat a l’agost un 0,1%, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La inflació interanual a Catalunya se situa en un 2,4%. El grup responsable d’aquest increment moderat dels preus ha estat l’oci i la cultura, amb una augment de l’1,4% en la taxa mensual. Mentre que el grup menys inflacionista ha estat el de vestit i calçat, amb una variació mensual del 0,9%. Al conjunt de l’estat l’IPC ha pujat en el mateix percentatge i la taxa interanual s’ha situat 0,2 punts per sota de l’IPC català.

Redacció
Redacció 13/09/2007

El període de vacances s’ha deixat notar en l’IPC d’agost, que ha pujat moderadament una dècima respecte al mes anterior, almenys pel que fa als preus de l’oci i la cultura, que han experimentat un increment de l’1,4% en relació amb el mes de juliol -que ha situat la interanual en un -0,6%- i el servei d’hotels, cafès i restaurants, on els preus s’han incrementat un 0,6%, xifra que situa la interanual en un 5,8%.

Aquest increment moderat de preus ha estat compensat per la baixada del grup vestit i calçat, que ha registrat un variació mensual del 0,9%, conseqüent del període de rebaixes –de l’1 de juliol al 31 d’agost-. No obstant això, aquests són un 1% més alts que els de l’agost del 2006.

Els preus dels serveis de medicina són un 0,2% més alts que el juliol i un 1,8% més baixos que els de l’agost de l’any passat. Amb una pujada de l’IPC del 0,1% es troben els grups d’aliments i begudes no alcohòliques; l’habitatge; el parament de la llar i altres béns i serveis. La interanual en aquests apartats ha estat del 2,7%; 3,4%; 2,7% i 3,7%, respectivament.

No han experimentat cap variació percentual els apartats de begudes alcohòliques i tabac i el de l’ensenyament, malgrat que han registrat els majors increments en la taxa interanual en relació amb la resta de grups, amb un augment del 6,7% i 6,4%, respectivament.

D’altra banda, el transport ha reduït els preus un 0,6% respecte al juliol i la interanual s’ha situat en el -0,1%, i els del servei de comunicacions també han baixat en un 0,1%, tot i que són quatre dècimes més elevats que l’agost del 2006.

Per demarcacions, l’IPC ha pujat a totes menys a Tarragona que ha mantingut estables els preus aquest mes d’agost, tot i que la interanual s’ha situat en un 2,4%. A la resta, Barcelona, Girona i Lleida els preus han pujat un 0,1%, la qual cosa ha situat la taxa interanual en les dues primeres en un 2,3% i en el cas de Lleida, en un 2,2%.