Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Els premis nacionals de cultura reconeixen la trajectòria de Moisès Broggi i Montserrat Abelló

|

- Publicitat -

Els directors de la pel·lícula ‘Can Tunis’, José González Morandi i Paco Toledo, han estat guardonats amb el Premi Nacional de Cinema. L’aposta de Barcelona TV ‘Info’, de fer informatius en diversos idiomes, s’ha emportat el Premi Nacional de l’Audiovisual. En la categoria de cultura popular, s’ha premiat l’Espai de recursos agroecològics de Manresa (L’Era). Els periodistes José Martí Gómez, Lluís Permanyer, i Joan de Sagarra han rebut una distinció ‘ex aequo’ amb el Premi Nacional de Periodisme.

En la categoria de teatre, s’ha emportat el guardó l’impulsor del Festival Temporada Alta, Salvador Sunyer. El Premi Nacional de Circ se l’han emportat Paulina Andreu i Schumann per la seva trajectòria. En matèria d’arts audiovisuals, ha estat guardonat Carlos Pazos per l’exposició ‘No em diguis res’. El Premi Nacional de Dansa ha estat pel director del Mercat de les Flors – Centre de les Arts del Moviment, Francesc Casadesús.

Publicitat

L’arquitecte Carme Pinós s’ha emportat el Premi Nacional d’Arquitectura i Espai Públic per diversos projectes que va portar a terme el 2007. Quant a la categoria de disseny, el guardó ha estat la dissenyadora Nani Marquina.

El Premi Nacional de Patrimoni Cultural ha estat pel Patronat d’Estudis Osonencs, per la promoció del patrimoni històric, artístic, i cultural d’Osona. En la categoria de pensament i cultura científica, la guardonada ha estat Mara Dierssen, per la recerca que ha fet en l’àmbit de la neurobiologia de la síndrome de Down. La Plataforma per la Llengua, per la seva banda, s’ha emportat el Premi Nacional de Projecció Social de la Llengua Catalana.

Primer any del premi de còmic

En l’entrega dels Premis Nacionals de Cultura 2008 és la primera vegada que es concedeix el Premi Nacional de Còmic, creat pel govern el 29 d’abril. El primer guardó en aquesta categoria se l’han emportat Miguel Gallardo i María Gallardo, pare i filla, pel llibre ‘María y yo’.

La cerimònia

Durant l’acte, s’ha projectat un vídeo amb un resum de les activitats més destacades del darrer any a Catalunya. Així mateix, també s’hi ha fet diverses actuacions artístiques. Manel Camp ha interpretat dues peces de piano, acompanyat de la ballarina Anna Roblas i del pallasso manresà Marcel Gros.

Una banda liderada pel saxofonista Dani Nel·lo i el guitarrista Amadeu Casas ha intepretat dues peces, una de Josep Maria Andreu i una altra de Gullen d’Efak.

El jurat

El jurat dels premis ha estat presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, que assisteix a les reunions amb veu però sense vot; i format format per la historiadora i professora de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch; el periodista científic i director del programa ‘El medi ambient’ de TV3, Xavier Duran; el dissenyador gràfic Anton Granero; el comissari d’exposicions i realitzador de televisió Andrés Hispano; el crític i activista de circ Jordi Jané; l’editora de Vilaweb Assumpció Maresma; la directora del Festival de Músiques del Món de Barcelona, Maricarmen Palma; la directora del Centre d’Art La Panera, de Lleida, Glòria Picazo; el president d’Òmnium Cultural, Jordi Porta; el periodista i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona Lluís Reales; l’agent literària Anna Soler-Pont; la directora del Teatre L’Escorxador de Lleida, Margarida Troguet, i el cap de Cultura del diari El Punt, Jaume Vidal.

El guardó

El guardó que han rebut els premiats en l’edició d’aquest any és una obra de Francesca Llopis, que representa una gota d’aigua realitzada amb la tècnica del ‘fussing’, utilitzada pels vidriers. En aquest cas, s’han col·locat dues capes de vidre d’ús òptic reciclat i entre mig una làmina de pa d’or, que s’ha fos a 800 graus. El resultat és un objecte semblant a una gota d’aigua amb forma irregular d’uns 20 centímetres, que conté petits fragments d’or. L’artista ha volgut evocar amb el vidre i l’or l’aigua i la llum, com a elements de forta càrrega simbòlica en el món de la creació artística.

Més de 25 anys

Els Premis Nacionals de Cultura, dotats cadascun amb 18.030 euros, van ser instituïts pel Govern l’any 1982 i són continuadors dels que la Generalitat va patrocinar entre 1932 i 1938. La Generalitat els concedeix anualment a persones o entitats per les aportacions o activitats més rellevants en cadascun dels respectius àmbits culturals desenvolupades l’any anterior.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut