Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Els pescadors de Palamós i Greenpeace demanen una reserva marina a les Illes Formigues

El buc insígnia de Greenpeace, el Rainbow Warrior, ha acompanyat aquest cap de setmana una flota de pescadors rumb a les Illes Formigues per delimitar de forma simbòlica l’àrea de la reserva marina, proposada pels mateixos pescadors locals. Dins la campanya ‘Recuperem la Mediterrània’, aquesta acció de l’organització ecologista internacional ha servit per ‘enviar’ un missatge a les administracions per protegir aquesta àrea del Mediterrani i permetre la recuperació d’una pesquera sostenible, segons ha explicat la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez. L’organització ecologista considera que els pescadors de Palamós són pioners en la reivindicació d’una zona protegida, juntament amb les experiències de La Corunya i la illa del Hierro, a Canàries. ‘Demostren que això és possible’ i que els principals agents implicats ‘garanteixen una continuïtat’ en aquest tipus d’iniciatives sobre la protecció del mar, ha subratllat Martínez.

Redacció
Redacció 24/07/2007

Greenpeace revela que el mar Mediterrani és el més contaminat per escombraries del planeta, sobretot per la quantitat de residus de plàstic que hi ha dipositats. De fet, la contaminació per sòlids i plàstics és un problema arreu del món i s’estima que 6,4 milions d’escombraries van a parar cada any als mars i oceans. Segons Greenpeace, al voltant d’unes 265 espècies marines es veuen perjudicades per aquestes deixalles i, en el cas del Mediterrani, un estudi fet amb tortugues babaua demostra que el 75% de les analitzades presentava ingestió per plàstics, que pot dificultar l’alimentació i provocar la seva mort. Greenpeace considera que la Mediterrània està en un procés de degradació que no s’ha aturat, malgrat la conscienciació.

Dissabte finalitzava la campanya ‘Recuperem la Mediterrània’ en què el vaixell insígnia de Greenpeace ha visitat València, Almeria, Eivissa, Barcelona i Palamós, on hi va arribar dimarts passat. La campanya ha volgut posar de manifest les amenaces que pateix el mar i demanar solucions i mesures ‘efectives’ per a la seva protecció.

L’organització ecologista internacional ha recolzat la proposta dels pescadors de Palamós per establir una reserva marina a l’entorn de les Illes Formigues. Així, a les onze d’aquest matí, el Rainbow Warrior va sortir del Port de Palamós amb una flota de pescadors i d’embarcacions d’esbarjo en direcció a les Illes Formigues per delimitar simbòlicament el perímetre de l’àrea de la reserva marina, que s’estén a unes tres milles des de la costa per una milla d’amplada, des de l’agulla de Castell i fins al Far de San Sebastià.

Aquesta acció simbòlica de Greenpeace, sota el nom de ‘Protegim les Illes Formigues’, ha servit per ‘enviar’ un missatge ‘ben clar’ a les administracions per protegir aquesta àrea de la Costa Brava i permetre la recuperació d’una pesquera sostenible, segons ha explicat la delegada de Greenpeace a Catalunya, Anna Rosa Martínez. L’organització ecologista considera que els pescadors de Palamós són pioners en la reivindicació d’una zona protegida, juntament amb les experiències de La Corunya i la illa del Hierro, a Canàries. ‘Demostren que això és possible’ i que els principals agents implicats ‘garanteixen una continuïtat’ en aquest tipus d’iniciatives sobre la protecció del mar, ha subratllat Martínez. ‘Demanem que es creï una xarxa de reserves marines al Mediterrani, que hauria de cobrir un total del 40% de la superfície’, ha sentenciat.

La delegada de Greenpeace ha insistit que el projecte de la reserva marina està començant, però ‘això és alhora interessant ja que som a temps perquè els diversos actors implicats puguin participar en la limitació més clara de l’espai’. La iniciativa dels pescadors, ha assenyalat, és una proposta inicial i ‘ja veurem com es desenvolupa per materialitzar-se en una reserva marina que és el que tots volem’, ha sentenciat.

El patró major de la Confraria de Palamós, Francesc Benages, ha destacat que les Illes Formigues va ser una zona molt rica en pesca en el seu temps, sobretot pel que fa al mero, la llagosta o la posidònia. ‘A veure si entre tots podem fer que es torni a regenerar’, ha suplicat. ‘Si l’administració aprova aquesta reserva marina s’haurà de fer un pla d’usos, no es pot fer una reserva marina només per al pescador’, ha afegit el patró major.