Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els partits insisteixen en la renovació del TC espanyol després de l’enèssim fracàs del tribunal

PSC, CiU i ICV han reaccionat al darrer fracàs del Tribunal Constitucional espanyol (TC) per sentenciar l’Estatut insistint en la necessitat de renovar-ne la composició. PSC i ICV posen les esperances en la renovació del tribunal perquè això permetria que la sentència la dictés un TC ‘amb autoritat i legitimitat’. En aquesta mateixa línia, CiU demana als socialistes catalans que aconsegueixin el suport del PSOE que té la clau perquè la renovació prosperi. ERC, en canvi, creu que el canvi ‘de botxí’ no suposarà cap canvi i insta els partits a preparar-se per afrontar la via postautonomista. Tot plegat quan diverses enquestes constaten el creixement del suport social a l’independentisme i la societat civil es prepara per demanar un referèndum oficial sobre la independència de Catalunya.

Redacció
Redacció 20/05/2010

El coordinador de diputats i senadors del PSC, Francesc Vallès, ha insistit que l’actual tribunal és ‘incapaç’ d’emetre la sentència de l’Estatut, tot i que avui hi hagués la ‘sospita’ que pogués sortir una resolució. Vallès ha culpat el PP de l’actual situació del TC i diposita les esperances en la resposta institucional del Govern i el Parlament per demanar la modificació de la Llei orgànica que permeti la renovació del TC.

Coincideix en aquest punt de vista el líder d’ICV, Joan Herrera, creu que ara és ‘hora d’accelerar’ la proposta unitària del Parlament que es presentarà dilluns o dimarts vinent al Senat i fer que es tramiti. ‘És l’hora’ que el PSOE ‘estigui a l’alçada’ i digui que es voti la reforma de llei que permeti renovació del Constitucional. Per Herrera, el PSOE ha de superar ‘el xantatge del PP i la situació de degradació a la que s’ha sotmès el TC’. El portaveu ecosocalista creu que els magistrats del TC ‘Ho intenten però el que espero és que se’n adonin que el seu temps ha passat’.

CiU fa una crida al PSC per aprofitar la ‘pròrroga’
Francesc Homs ha constatat de nou la ‘incapacitat i la incompetència’ del TC per emtre sentència, però ha demanat prestar atenció a la ‘nova pròrroga’ que el tribunal està donant a Catalunya i aprofitar-la per paralitzar d’una vegada per totes el dictamen. És per això que ha reclamat al PSC i al president Montilla que deixin de ‘gesticular’ i ‘d’actes electorals’ com la seva compareixença al Senat per centrar-se en l’objectiu de convèncer el PSOE perquè accepti la proposició de llei que surt de Catalunya per aturar la sentència. ‘El debat rellevant no és la ponent, el debat rellevant és si els socialistes compleixen l’Estatut’, ha argumentat sobre el fet que ara sigui Maria Emilia Casas qui assumeixi la ponència.

Canviar de botxí
El portaveu d’ERC, Joan Ridao, considera que tot el periple del Tribunal Constitucional per intentar dictar una sentència sobre l’Estatut és un ‘serial impresentable’ després d’haver passat per ‘tres botxins diferents’, en relació amb els tres ponents de la sentència que hi hagut fins el moment. A aquells que ‘esperen’ que el canvi de ponent ‘serveixi per ajornar la sentència’ i ‘no haver d’explicar que faran l’endemà’ els hi diu que és ‘un miratge’. Per Ridao un canvi de ponent només suposarà que la sentència sigui ‘dolenta o molt dolenta’ . ‘Ens em d’anar preparant, perquè la via autonomista s’ha acabat’, creu Ridao i emplaça a anar decidint que es farà quan hi hagi sentència.