Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Els partits catalans demanen al Govern espanyol que garanteixi ‘de manera immediata’ la reciprocitat d’emissions al País Valencià

|

- Publicitat -

La moció de CiU insta el govern espanyol a complir els seus compromisos en relació amb la recepció normalitzada i estable dels canals de TV3 i Canal 33 al País Valencià. En aquest sentit, es demana aprovar ‘de manera immediata’ el reial decret, ja elaborat pel Ministeri d’Indústria, pel qual es modifica el Pla Tècnic Nacional de la Televisió Digital i atorga un tercer múltiplex condicionat a l’efectivitat de la reciprocitat entre les emissions del Canal 9 i Televisió de Catalunya, acordada per la Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana.

L’Entesa també reclama presentar davant el Senat, en el termini de tres mesos, un informe sobre les actuacions portades a terme per normalitzar les emissions d’aquests canals al País Valencià i per resoldre el conflicte generat pel tancament dels repetidors que durant anys han permès la recepció de TV3 i el Canal 33al País Valencià.

Publicitat

Segons l’Entesa, aquest informe ha d’incloure la confirmació, per part de l’Agència Estatal de Ràdiocomunicacions o per part dels òrgans competents del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que exerceixen les seves funcions, que els canals 47 i 55 eren i són canals dependents de l’Administració General de l’Estat, i que en el reial decret del 29 de juliol, els canals 47 i 55 no figuren com atribuïts al País Valencià ni a cap comunitat autònoma. També, l’informe ha de presentar la confirmació que les competències quant a l’atorgament de concessions per a la gestió, control i inspecció dels canals de TDT correspon a l’administració general de l’Estat i en concret a l’Agència Estatal de Ràdiocomunicacions o dels òrgans competents del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que exerceixen les seves funcions.

Finalment, aquest informe ha d’icloure, segons indica l’Entesa, la presentació dels recursos pertinents davant els tribunals que han ordenat el tancament dels repetidors de La Carrasqueta (Alacant) el 9 de desembre del 2007, el tancament dels repetidors d’Alginet, a la comarca de la Ribera Alta, i el de la Llosa de Ranes, a la comarca de Costera el 28 de novembre del 2008, així com encarregar-se de la defensa d’Acció Cultural del País Valencià, que ha estat multat pel jutge per l’emissió dels canals de TV3 i Canal 33, pels canals 47 i 55.

Esquerra defensarà una moció al Congrés

Esquerra Republicana també reclamarà aquest dijous al govern espanyol que s’impulsi ‘d’una vegada per totes’ la reciprocitat entre les emissions de TV3 i el Canal 9. Com a conseqüència de la interpel·lació del passat mes de desembre, el portaveu d’Esquerra al Congrés, Joan Ridao, defensarà aquest dijous una moció per aconseguir la reciprocitat de les emissions entre TV3 i Canal 9.

Esquerra explica que la moció, que Ridao defensarà, pretén que el Ministeri d’Indústria compleixi el compromís del propi president del govern espanyol, el 25 d’abril del 2007, i posteriorment refermat per qui aleshores era Ministre d’Indústria, Joan Clos. Un decret firmat per Clos on es deia que aquelles comunitats que arribessin a un acord poguessin disposar d’un tercer múltiplex per permetre les emissions de reciprocitat de les emissions de les seves respectives televisions. La moció reclama que s’aprovi ‘de forma immediata’ el reial decret perquè es modifiqui el Plan Técnico Nacional de la TDT, que atorga el tercer múltiplex al País Valencià, després de l’acord entre la Generalitat de Catalunya i la Valenciana. El portaveu d’Esquerra ha explicat que ‘l’acord permetria d’aquesta manera assegurar que TV3 es pugui veure al País Valencià i Canal 9 a Catalunya d’una vegada per totes, més enllà de l’apagada analògica l’any 2010’.

La moció també reclama avaluar la incorporació en el Projecte de Llei de l’Àudiovisual d’espais de comunicació que facilitin la reciprocitat d’emissió entre territoris d’una mateixa comunitat lingüística, en base al compromís assumit pel govern de l’Estat amb la ratificació de la Carta Europea de les Llengües minoritàries, o regionals. Ridao ha afirmat que espera ‘trobar una major predisposició per part del Ministre d’Indústria, Miguel Sebastián’ qui durant la interpel·lació de desembre va afirmar que era una qüestió que havia d’arreglar la Generalitat Valenciana, ‘obviant el decret de Clos i rentant-se les mans sobre les responsabilitats del seu Ministeri’.

Recollida de signatures d’ACPV

Paral·lelament a aquestes iniciatives a Madrid, el president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha anunciat que la seva entitat prepara una recollida de signatures per tal de tirar endavant una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) demanant que el Congrés dels Diputats impulsi una llei garantint les emissions arreu del territori lingüístic català d’aquelles televisions que emetin en català. Per tal de recollir les 500.000 signatures que calen per engegar el tràmit parlamentari, ACPV ha anunciat que la recollida de firmes es farà a tot l’Estat, amb especial atenció als territoris lingüísticament més sensibles, com els Països Catalans, Galícia i el País Basc.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut