Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els parlaments regionals demanen més pes a la Unió Europea

Els representants de les assemblees legislatives regionals europees (CALRE) demanen que la seva veu sigui tinguda en compte a Europa. Ho han fet aquest dimarts al Parlament basc, amb l’aprovació de l’anomenada ‘declaració d’Euskadi’, on s’assegura que la construcció d’Europa s’ha de fer de baix a dalt i per això, els parlaments regionals constitueixen un dels nivells més adequats per canalitzar la participació ciutadana.

En el marc de la trobada de CALRE, que es celebra al País Basc, el president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, ha defensat el principi de subsidiarietat com una eina necessària per la construcció europea.

Redacció
Redacció 04/11/2008

La 12a conferència de la CALRE, que ha aplegat al País Basc, una cinquantena de delegacions dels més de setanta parlaments regionals que la formen, ha servit perquè l’assemblea aprovés per unanimitat, en el marc del parlament de Vitòria, l’anomenada ‘declaració d’Euskadi’, que reivindica el paper de les regions en la construcció de la Unió Europea i incideix en la necessitat de crear mecanismes perquè les opinions de les regions siguin tingudes en compte.

En el document, s’especifica que els presidents que formen la CALRE ‘consideren imprescindible que els futurs acords mantinguin aquelles disposicions del Tractat de Lisboa, que suposin un reforçament del parlamentarisme a nivell regional, estatal i europeu’. També s’adverteix que el model de construcció política d’Europa ‘s’ha de fer de baix a dalt, garantint la transparència de tot el procés facilitant mecanismes eficients i permanents de participació social’. Una idea, aquesta, que el president del Parlament, Ernest Benach, va desenvolupar durant la seva intervenció ahir, en la ponència sobre subsidiarietat.