Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Els observadors internacionals validen el referèndum del Sudan del Sud

Els observadors internacionals del referèndum per la independència del Sudan del Sud consideren que la consulta s’ha realitzat de forma democràtica i pacífica, i que, per tant, els resultats seran vàlids. La Unió Europea indica en un comunicat preliminar a què ha tingut accés Reuters que les votacions s’han dut a terme de forma ‘creïble i ben organitzada, en un ambient majoritàriament pacífic’. De forma similar, el Carter Center, liderat per l’expresident dels Estats Units, Jimmy Carter, aprova el referèndum que molt probablement implicarà la creació d’un nou estat a l’Àfrica. Els resultats definitius de la consulta, en què han participat el 90% dels ciutadans, es coneixeran a mitjans de febrer.

Redacció
Redacció 17/01/2011

‘El procés del referèndum fins ara s’adiu als estàndards internacionals per eleccions democràtiques i representa una expressió genuïna de la voluntat del poble’, assegura en un comunicat el Carter Center. A més, l’organització considera més que probable la victòria del ‘sí’. ‘D’acord amb les primeres dades dels centres de recompte, sembla gairebé segur que els resultats seran favorables a la separació’, indica el comunicat.

Els primers resultats preliminars es coneixeran a finals de mes, però no s’espera que el recompte sigui del tot definitiu fins al mes de febrer. Si la consulta és favorable a la independència, Sudan del Sud declararia el seu estat propi el proper 9 de juliol.

L’esperança al país és que la independència del Sudan del Sud acabi amb dècades de guerra. De fet, el referèndum és fruit d’un acord bilateral de pau entre el nord (de majoria musulmana) i el sud (on la majoria té creences cristianes o bé tradicionals) que es va signar el 2005.