Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els nens adoptats podran conèixer els pares biològics quan siguin majors d’edat

La nova Llei d’adopció internacional busca donar més garanties legals tant a les famílies que adopten com als menors adoptats. Catalunya es un dels països del món amb més adopcions i duplica el percentatge de la majoria de la resta de comunitats autònomes de l’Estat espanyol. Aquesta llei d’adopció internacional també pretén aclarir i unificar les diferents normatives que hi ha en aquest àmbit.

Redacció
Redacció 20/06/2007

Qui ha adoptat algun fill o qui està en ple intent, sap que és un procés llarg i complicat. Les adopcions depenen de les lleis de cada país on es va a buscar a l’infant i a vegades són incompatibles amb les nostres normatives. Per tal de normalitzar la situació i també per reforçar els drets dels adoptats i els adoptants, el Consell de Ministres va aprovar divendres passat el projecte de llei d’adopció internacional. Ara és el torn per al Congrés perquè n’iniciï el tràmit parlamentari.

La finalitat és molt clara: donar més garanties legals tant a les famílies que adopten com als menors adoptats. Així quan els adoptats siguin majors d’edat, si ho desitgen, tindran el dret de conèixer qui són els seus pares biològics. Un altre fet important és que no es permetran adopcions a països que estiguin en guerra. Aquesta llei d’adopció internacional també pretén aclarir i unificar les diferents normatives que hi ha en aquest àmbit.

Catalunya el país amb més adopcions

El gran augment esdevingut en adopció internacional durant la darrera dècada ha modificat el panorama social en l’àmbit de la família en el nostre País. Durant els darrers anys Catalunya ha anat esdevenint un dels primers països a nivell mundial en nombre d’adopcions internacionals, tant en termes relatius com absoluts.

El nombre de sol·licituds per a dur a terme una adopció internacional, ha viscut, any rere any, un espectacular ascens -de 940 expedients tramitats l’any 1997 a 2.200 l’any 2002 i 3.649 tramitats el passat 2004. També l’actual legislació, eliminant l’impediment legal respecte de la possibilitat d’adoptar per part de les parelles homosexuals, l’augment de les sol·licituds ha estat previsiblement superior.

Actualment Catalunya té l’índex més alt del món en nombre d’infants adoptats (0,24 per cada 1.000 habitants). És la regió del món amb més adopcions i duplica el percentatge de la majoria de la resta de comunitats autònomes espanyoles; supera la regió del Quebec o països com Suècia o Dinamarca (països amb tradició d’adopció internacional des de fa anys), i va augmentar del 0,16 al 0,24 per mil durant l’any 2004, mentre la resta de regions i països s’han mantingut estables.

Catalunya 0,24
Quebec 0,12
Suècia 0,12
Dinamarca 0,10
França 0,7
Itàlia 0,5

Nens adoptats per cada 1.000 habitants (dades de població de l’any 2004) Font