Dimarts, 5 de juliol de 2022 - Edició 1440
La República

Els Mossos comencen avui els primers controls d’ITV a vehicles industrials en carretera

Els Mossos d’Esquadra de l’Àrea Regional de Trànsit de Girona, amb el suport del Servei Català de Trànsit, faran aquest divendres a la Jonquera controls d’inspecció tècnica en carretera a vehicles industrials. Segons Trànsit, és la primera vegada que es fa a Catalunya i a la resta de l’Estat espanyol.

Redacció 25/05/2007

Aquestes inspeccions tècniques de vehicles (ITV) aleatòries les faran els Mossos d’Esquadra amb el suport de RVSA ITV, la concessionària a Girona de la inspecció tècnica de vehicles. El personal especialitzat de la concessionària es desplaçarà al lloc del control amb una unitat mòbil per detectar tots aquells vehicles amb mancances o deficiències greus que puguin representar un perill per a la mobilitat segura.

En cas que es detecti una deficiència de manteniment es derivarà el vehicle industrial a l’estació d’ITV més propera al lloc del control perquè es pugui fer una inspecció més minuciosa. La inspecció tècnica a carretera es farà a vehicles industrials -vehicles destinats al transport de persones que tinguin més de vuit seients, vehicles de mercaderies de massa màxima autoritzada de 3.500 quilograms i remolcs i semiremolcs-.

En concret, hi haurà una inspecció visual de l’estat del manteniment del vehicle, control de la documentació, vigilància per detectar deficiències de manteniment -aquesta part és la que es realitzarà a la unitat mòbil de RVSA-, i inspecció acurada del dispositiu de frenada i de les emissions dels tubs d’escapament.

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea van adoptar el 6 de juny del 2000 una directiva europea (2000/30/CE) que pretenia aconseguir -arran dels problemes de seguretat viària i mediambiental que es començaven a generar per l’augment del volum de vehicles industrials- que determinats requisits tècnics d’aquests vehicles fossin complerts al màxim.

Aquesta directiva apuntava la necessitat de controlar i comprovar que els vehicles industrials complien la inspecció tècnica no només quan s’havia de passar l’ITV, sinó durant tot l’any i de manera inesperada.