Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

Els ministres de Medi Ambient dels 27 discuteixen el repartiment del pla contra el canvi climàtic

La rebaixa dels compromisos contra el canvi climàtic que la crisi pot provocar en alguns governs de la UE es podria començar a concretar aquest dilluns en la reunió dels ministres de Medi Ambient dels 27 a Luxemburg.

La pressió de Polònia, Itàlia i Alemanya, entre d’altres socis, en la cimera de líders europeus de la setmana passada a Brussel·les, va obligar el president de torn de la UE, el francès Nicolas Sarkozy, a comprometre’s a buscar ‘solucions apropiades’ i a fer atenció a la ‘situació específica’ dels estats i sectors econòmics que més pateixen la crisi i que podrien incomplir els objectius si no es flexibilitza el seu compliment.

Redacció
Redacció 20/10/2008

Els 27 debatran aquest dilluns a Luxemburg la revisió del sistema europeu de comerç d’emissions: les indústries de la UE estaran obligades, teòricament, a haver retallat l’any 2020 un 21% de les emissions de gasos contaminats respecte al nivell del 2005 i hauran de comprar permisos, mitjançant un sistema de subhasta, per seguir emetent C02. Però ara els sectors més contaminants –com les siderúrgiques, les papereres o part de les químiques– podrien quedar al marge d’aquest règim de subhastes. Així la UE vol evitar la deslocalització de fàbriques a tercers estats que tinguin una legislació ambiental més permissiva.

Els caps d’estat i de govern de la UE van ratificar la setmana passada el seu objectiu de tancar un acord abans no acabi el 2008 per concretar les mesures necessàries per reduir les emissions de diòxid de carboni en un 20% el 2020, consumir un 20% menys i utilitzar un 20% d’energies renovables i un 10% de biocombustible en el transport. Ara els ministres dels 27 s’han de repartir internament les mesures a prendre, que al desembre hauran de ser ratificades per unanimitat pels presidents i primers ministres.

El secretari general de l’ONU, Ban Ki-moon, ha demanat aquest dissabte a la UE que mantingui ‘el seu lideratge en la lluita contra el canvi climàtic’. ‘Una crisi no ha de ser un obstacle per a actuar contra una altra’, va advertir, assegurant que combatre l’escalfament global ‘té el potencial de promoure el creixement ecològic i crear milions de nous llocs de treball’. L’organització ecologista internacional WWF ha advertit que el canvi climàtic és més ràpid i greu del que s’havia previst fins ara i que a l’estat espanyol les sequeres i les onades de calor es triplicaran abans no acabi aquest segle. Per això, WWF reclama a la UE que apugi del 20% al 30% la reducció dels gasos d’efecte hivernacle pel 2020.