Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Els liberals europeus debatran fer fora al PDeCAT del grup

Fonts d'ALDE recalquen que en cap cas significa una acció contra els demòcrates i afirmen que el partit català n'és “un membre respectat”.

Redacció
Redacció 12/09/2017
Hans van Baalen, president del partit dels liberals europeus (ALDE) ha contestat aquest dilluns a la petició feta per l'eurodiputat independent Enrique Calvet, que acusa el PDeCAT de dirigir “un cop d'estat” a Espanya. Van Baalen afirma, en resposta a la sol·licitud del diputat espanyol, que tant el partit dels liberals europeus com el seu grup parlamentari a l'Eurocambra “han donat suport a l'ordre constitucional espanyol”.
 
Sobre la petició d'expulsió feta per Calvet, el president assegura que el partit ho debatrà, en primer lloc, a la Mesa i, en segon lloc, al pròxim consell que celebri. “Quan això estigui fet podrem mirar al futur”, conclou Van Baalen. La coordinadora general del PDeCAT Marta Pascal i Luis Garicano, de Ciutadans, són dos dels membres de la Mesa.
 
“Incoherent i ofensiu”
 
En l'argumentari enviat Calvet considera “incoherent i ofensiu per a la ideologia i els valors d'ALDE” que els demòcrates també en siguin membres i demana al president dels liberals europeus la seva expulsió del partit.
 
En rebre la resposta, l'eurodiputat espanyol n'ha agraït la rapidesa i s'ha mostrat “satisfet per haver aconseguit obrir una fissura en la zona de confort que el PDeCAT té a Europa”. Així mateix, Calvet també ha declarat que “se n'alegra” de poder brindar a Ciutadans -amb seient a la Mesa i al Consell del partit- “l'ocasió de defendre els drets fonamentals dels ciutadans”.
 
Pascal forma part de la Mesa
 
La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, també forma part de la Mesa mentre que l'eurodiputat Ramon Tremosa va ser nomenat recentment coordinador d'ALDE al Comitè d'Economia.
 
Hans van Baalen va expressar la seva defensa del dret a decidir el maig del 2016, quan es va reunir amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Segons algunes fonts coneixedores de la reunió, ambdós mandataris van coincidir llavors en la necessitat de fer una pedagogia discreta sobre el procés en el marc de la Unió Europa.
 
A finals del 2013, com a president de la Internacional Liberal, Van Baalen va dir que “hauria de ser responsabilitat dels catalans decidir si volen estar dins o fora de la Corona espanyola”.