Divendres, 25 de juny de 2021 - Edició 1065
La República

Els Juliols de la UB surten per primer cop de Barcelona

Un dels 53 cursos d’estiu que ofereix la Universitat de Barcelona (UB) dins del programa dels Juliols tindrà com a escenari la localitat de Berga. Aquesta serà la primera vegada que un d’aquests cursos s’imparteix a la Catalunya Central. El director d’activitats d’estiu i projectes institucionals de la UB, Agustí González, i l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, han signat aquest dimarts el conveni que inicia aquesta col·laboració, a la qual es vol donar continuïtat. El curs que s’impartirà a Berga se centrarà en la Catalunya feudal de finals del segle XII i principis del XIII a través de la figura del trobador Guillem de Berguedà. Deu persones de Berga hi podran participar amb una beca de la UB.

Redacció
Redacció 03/06/2008

El curs, titulat ‘Amors i odis, pietats i revoltes, sons i mots: el món de Guillem de Berguedà’, ha estat coordinat per la catedràtica de Literatura Romànica Medieval de la UB, Isabel de Riquer. A banda de la presentació, que farà ella mateixa, i de la cloenda, el curs inclourà un total de nou sessions que s’impartiran entre el 7 i l’11 de juliol.

Durant aquestes sessions, professors universitaris analitzaran qüestions relacionades amb la relació entre Guillem de Berguedà i Ponç de Mataplana, amb els senyors trobadors d’Autafort i Puig-reig, amb l’església catalana de l’època o el joc de la paraula en els poemes de Guillem de Berguedà.

També es tractaran qüestions com la teatralitat joglaresca, les veus femenines de l’espai trobadoresc, la taula senyorial o les formes artístiques en el món de Guillem de Berguedà.

L’acord entre l’Ajuntament de Berga i la Universitat de Barcelona estableix també l’atorgament de deu beques perquè ciutadans de la capital berguedana hi puguin participar. Cinc d’aquestes beques seran per estudiants i les altres cinc estaran obertes a qualsevol persona que hi estigui interessada. Les sol·licituds per accedir-hi s’han de presentar fins el 15 de juny a l’Ajuntament de Berga.

El curs s’impartirà en el marc de la programació de la tercera edició de les Trobadories de Guillem de Berguedà, concebudes com una trobada artística i festiva centrada en la figura del trobador occità i en el seu entorn artístic. També coincidirà amb la Universitat Catalana d’Estiu de la Natura. Segons l’alcalde de Berga, Juli Gendrau, totes aquestes coincidències ajuden a establir vincles amb el món universitari, que actualment no és present en l’oferta formativa del Berguedà.

L’acord amb la Universitat de Barcelona neix amb voluntat de continuïtat, amb la idea que cada any hi hagi una oferta similar a la col·laboració que s’inicia aquest estiu. La proposta del tema, com en aquesta ocasió, la plantejarà l’Ajuntament, mentre que els ponents i el professorat el designarà la institució universitària.

Aquesta és la primera vegada que els Juliols de la UB surten de l’àrea metropolitana i arriben a la Catalunya Central, segons ha explicat el director d’activitats d’estiu i de projectes institucionals de la Universitat, Agustí González. A més del curs que s’impartirà a Berga, aquest estiu també hi haurà activitats a Vilafranca del Penedès, en aquest cas relacionades amb el món del vi.

Actualment, la Universitat de Barcelona té acords amb nou ajuntaments catalans, a partir dels quals s’imparteixen un total d’onze cursos en diferents municipis.