Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Els integrants del tripartit fan pinya contra l’auditoria encarregada pel Govern

L’auditoria externa anunciada pel Govern de la Generalitat que encarregarà per conèixer els detalls de la situació financera de l’administració no ha passat desapercebuda pels grups de l’oposició. I menys encara, pels que van estar governant en els darrers set anys. I és que PSC, ERC i ICV-EUiA no veuen necessària aquesta mesura i entenen que el Govern l’engega amb ‘afany revengista’ o perquè intenta ‘buscar anomalies’. Els tres partits, però, han coincidit amb altres grups de l’oposició a criticar que l’estudi s’encarregui a experts externs i es pregunten si això respon a que el conseller d’economia, Andreu Mas-Colell, desconfia dels professionals de la Generalitat.

Redacció
Redacció 23/02/2011

La portaveu adjunt del PSC al Parlament, Laia Bonet, ha criticat el fet de portar a terme l’auditoria que vol encarregar el Govern ‘sembla que no pot partir d’altra cosa que la desconfiança envers els papers que va lliurar José Montilla a Artur Mas i envers el personal’ de la Generalitat. En aquest context, ha criticat que l’auditoria costi 1,2 milions d’euros. ‘Vam sentir clar que el Govern faria més amb menys i ara demostra que és capaç de fer menys amb més’, ha indicat.

El grup parlamentari del PP de Catalunya, a través del seu portaveu, Enric Millo, ha valorat positivament l’encàrrec de l’auditoria externa per part del Govern de la Generalitat. Millo ha destacat que el fet que sigui externa garanteix certa objectivitat i neutralitat que fins ara ni el govern actual ni l’anterior havien promulgat. No obstant, Millo ha alertat sobre la necessitat que el resultat de l’auditoria arribi abans de la votació dels pressupostos del 2011 i ha lamentat que el govern hagi pres la decisió ‘tard’.

Dolors Camats, portaveu parlamentària d’ICV-EUiA, ha assegurat que una auditoria externa ‘no ens intranquil·litza’ i s’ha mostrat segura que el resultat evidenciarà ‘la necessitat de reforçar els ingressos’ amb mesures ‘com impost de successions’. Amb tot, Camats ha dit que el seu grup vol ‘creure que entra dins de la normalitat’ i que el Govern no té una altra intenció, com ‘pretendre buscar una anomalia’. ‘Si és així, potser que ho pregunti abans’, ha retret, tot advertint que ICV ‘no creu que sigui necessari però no volen que sembli defensiu o que no volen un control’- Camats ha criticat també que el Govern no ‘confiï’ en els propis tècnics de l’administració. ‘Si el conseller es queda més tranquil amb una auditoria externa, ell sabrà la confiança en els serveis de la Generalitat’.

El parlamentari d’ERC Oriol Amorós ha demanat al Govern que enlloc ‘d’iniciar auditories amb ànim de revenja i de tornar a debilitar la posició catalana davant de Madrid demanem que agafin força dels arguments amb la publicació de balances fiscals aquí i allà’. Ha demanat que ‘agafin força dels arguments’ amb el suport de tots els partits catalans per demanar al concert econòmic.

Pel que fa a Solidaritat, el diputat Uriel Bertran ha defensat la decisió ja que els hi sembla ‘legítima’. Ha demanat que aquesta auditoria estigui en mans de tots els grups parlamentaris i que sigui pública. Bertran ha afegit que aquesta s’ha d’encarregar als organismes de la Generalitat i per tant, ha exigit que l’auditoria no es faci a través d’empreses privades perquè els funcionaris de la Generalitat estan ‘més que preparats i tenen el coneixement suficient per dur-la a terme amb la màxima exactitud’.

Albert Rivera, president del subgrup parlamentari de Ciutadans, ha criticat l’anunci del Govern que suposarà un cost d’1,2 milions d’euros. Des de C’s no s’entén com havent assessors a la conselleria d’economia i ‘existint la figura legal de la intervenció de la Generalitat’ s’ha de encarregar externament amb un cost tant elevat.

De manera molt diferent ho veuen CiU i el seu portaveu parlamentari, Jordi Turull, que consideren l’encàrrec de l’auditoria com una mostra més de que ‘el Govern compleix les promeses’ electorals fetes. A més, el convergent assegura no entendre les crítiques de part de l’oposició, i els ha recordat que l’auditoria ‘és un acord molt positiu’ que ‘permetrà conèixer moltes vies o fuites que podem tenir i com es poden resoldre’. Turull, a més, ha negat frontalment que aquesta decisió s’hagi donat per desconfiança del Govern en els funcionaris de la Generalitat i ha recordat a PSC, ERC i ICV que ‘ells van encarregar molts altres informes externs i no devia ser perquè no se’n fiaven’.