Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Els independentistes de Castelldefels preparen una diada alternativa a la del consistori popular

ERC i Solidaritat s’han unit a Castelldefels per preparar una commemoració de la Diada alternativa a la que prepara el consistori, governat pel PP des de la seva victòria electoral d’enguany. Els grups independentistes, sense representació al consistori, han recordat en un manifest que el PP no feia ofrena mentre era a l’oposició. Enguany sí que la farà en el marc d’una Diada oficial que l’Ajuntament ha optat per no qualificar de ‘nacional’ a la propaganda ‘per motius estètics’. ERC i SI han convidat a altres grups com ICV i CiU a sumar-se a l’acte alternatiu. Fa pocs dies CiU va anunciar que no participaria en l’acte oficial de la Diada a Badalona, l’altra gran ciutat governada pel PP des del juny.

Redacció
Redacció 08/09/2011
Com cada any, el consistori de Castelldefels ha organitzat un acte oficial de commemoració de la Diada que se celebrarà el proper diumenge al migdia al monument a la Senyera, al costat de l’Ajuntament. Primer hi haurà una ofrena floral i després una ballada de sardanes.
 
Enguany, però, hi ha dues novetats: per primer cop, els regidors del PP participaran a l’ofrena. Abans eren a l’oposició i no ho feien, però aquest partit va guanyar les eleccions del 22-M i governa en coalició amb l’agrupació independent AVVIC i gràcies a l’abstenció de CiU des del juny. ‘Abans no fèiem cap ofrena, però estem governant i de manera institucional sí que la farem aquest any’, ha indicat a l’ACN la segona tinent d’alcalde i portaveu del PP, Sònia Motos.
 
I per primer cop, presidirà l’acte un alcalde del PP, Manuel Reyes, que va aconseguir desbancar Joan Sau d’una alcaldia que el PSC ostentava des de fa 32 anys.
 
‘No és un tema personal amb l’alcalde, però representa el PP’
 
Esquerra, que va perdre la seva regidora el 22-M, i SI, que no en va obtenir cap, han declarat en un manifest que no volen compartir l’acte amb un partit que titllen de ‘màxim exponent de l’anticatalanisme més tronat’ i per això han promogut una ofrena alternativa que es farà al mateix lloc però una mica abans.
 
‘No és un tema personal amb l’alcalde, però representa el PP’, ha declarat Manel Camps, de Solidaritat, tot recordant que aquest partit ‘tradicionalment no ha fet l’ofrena, ni a Barcelona ni a Castelldefels’, i qualificant de ‘paripé’ que ara la faci. ‘Amb ERC hi ha total unitat’ en aquest sentit, ha afegit Camps.
 
‘Els sobiranistes hem d’anar plegats i superar barreres, i aquest és un primer pas’
 
‘Els sobiranistes hem d’anar plegats i superar barreres, i aquest és un primer pas’, ha afegit, per la seva banda, el president i exalcaldable d’ERC a la ciutat, Esteve Sebastià. Sebastià s’ha referit a l’ofrena oficial com ‘un acte indigne en el qual no podíem participar’, i menys, ha afegit, ‘en el context actual en el qual estem vivint’, tot recordant l’incert futur de la immersió lingüística i les declaracions d’Alícia Sánchez-Camacho sobre aquest assumpte.
 
A l’acte s’han adherit alguns ciutadans de Castelldefels que són membres d’Òmnium, i Sebastià i Camps asseguren que han convidat a d’altres partits. El PSC no ha respost i l’agrupació d’ICV-EUiA a la ciutat de Jordi Miralles els ha comunicat que estan estudiant participar en les dues ofrenes, segons Sebastià. Tot sembla apuntar que CiU no s’adherirà a l’acte alternatiu, tot i que encara queda, també en aquest cas, la confirmació definitiva.
 
La Diada deixa de ser ‘nacional’, un terme que podia ocasionar ‘confrontacions’
 
Pel que fa a l’acte oficial, aquest any no es titlla de ‘nacional’ a la propaganda oficial. Motos indica que l’absència d’aquest adjectiu ‘no és intencionada, és per motius estètics’, si bé també assenyala que van decidir no optar pel terme perquè ‘potser és el que podria ocasionar més possibilitats de confrontació’.