Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

Els homes pateixen més reaccions al·lèrgiques per picades de vespes i abelles que les dones

 Els homes pateixen més reaccions al·lèrgiques per picades de vespes i abelles que les dones. Aquesta és una de les conclusions que es desprenen d’un estudi coordinat des de la Unitat d’Al·lèrgia de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, en el qual han participat 14 hospitals catalans. Durant els darrers cinc anys han recollit 497 reaccions al·lèrgiques, de les quals dues terceres parts corresponen a homes i una tercera part a dones. El registre també indica que la mitjana d’edat de les persones que han patit una reacció al·lèrgica és de 39 anys. La primera fase de l’estudi, que consistia en la recollida de dades, ha finalitzat fa un mes i ara l’Institut de Recerca Biomèdica de la Universitat de Lleida (UdL) s’encarregarà d’analitzar els resultats.

Redacció
Redacció 04/07/2007

L’al·lergòleg de la Unitat d’Al·lèrgia de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, Lluís Marqués, ha explicat que l’objectiu final de l’estudi és obtenir la màxima informació per poder aplicar-la a l’activitat diària, escollir el millor tractament i donar pautes de prevenció.

L’anàlisi de les primeres dades ja ha donat uns primers resultats en benefici del pacient. Marqués ha explicat que a la zona mediterrània existeixen dos tipus de vespes que són difícils de distingir mitjançant les proves al·lèrgiques. No obstant això, és important saber si es tracta d’una o altra espècie per poder aplicar el tractament més adequat al pacient. Amb aquest estudi s’ha comprovat que a les comarques de l’Alt Pirineu i Aran predomina un tipus de vespa i això facilitarà l’elecció del tractament.

L’estudi, coordinat des de la Unitat d’Al·lèrgia de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, es va iniciar al maig del 2002 i durant aquests cinc anys 14 hospitals catalans han recollit els casos de reaccions al·lèrgiques per picades de vespes i abelles.

De les 497 reaccions registrades, el 54% són de tipus sistèmic amb símptomes que poden ser més lleus –com erupcions o inflamació de parpelles, llavis, mans o peus- o altres més greus –com dificultats respiratòries o problemes cardiovasculars amb pèrdua de coneixement. D’aquestes reaccions el 77% van ser ateses de forma urgent, ja sigui al centre d’atenció primària o a l’hospital, i 19 casos van necessitar un ingrés a un centre hospitalari.

La majoria de les picades d’aquests insectes es produeixen a la primavera i a l’estiu, tot i que en el cas de les vespes s’allarga fins a l’octubre. A més, les dades indiquen que els homes pateixen més reaccions al·lèrgiques per picades de vespes i abelles que les dones i que la mitjana d’edat se situa en els 39 anys. Marqués ha explicat que aquestes dades s’expliquen perquè bona part de les picades es produeixen mentre l’al·lèrgic treballa a l’aire lliure i en feines on hi ha més presència d’homes que de dones.

L’estudi determina que la majoria de les picades, un 50%, s’han produït mentre l’afectat feia activitats d’oci a l’aire lliure i un 30% dels casos detectats s’han produït mentre l’al·lèrgic estava treballant (bàsicament agricultors, ramaders i empleats de la construcció). Finalment, un 12% van ser picats per una vespa o una abella mentre conduïen un vehicle.

A més, s’ha d’afegir un 10% més de persones que han patit una reacció al·lèrgica per una picada d’abella mentre collien mel, la major part dels quals es concentren a les zones de Lleida i Tortosa.

En molts casos han detectat que els familiars dels apicultors han patit més reaccions al·lèrgiques que els propis apicultors. Marqués ha indicat que això es produeix perquè els familiars acostumen a ajudar en el negoci familiar i estan menys immunitzats que els apicultors.