Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els governs espanyol i basc veuen insuficient l’alto el foc d’ETA

Els governs espanyol i basc han coincidit aquest dilluns en qualificar d’insuficient el comunicat d’ETA anunciant un alto el foc ‘permanent’, de caràcter ‘general’ i verificable ‘internacionalment’ i ha emplaçat la banda a abandonar definitivament les armes. El vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha dit que l’anunci ‘no és una mala notícia’ però no la que esperava la societat espanyola, mentre que el lehendakari Patxi López també ha afirmat que no era el ‘comunicat esperat’ i ha dit que no permetrà que ETA tuteli el futur del País Basc.

Redacció
Redacció 11/01/2011

Per la seva banda, els partits catalans han rebut el comunicat amb prudència, tot i que l’han valorat positivament i com un pas important. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat aquest l’alto el foc d’ETA ‘com un moviment orientat de manera positiva’ i ha dit que ‘cal esperar també que aquesta vegada sigui la definitiva’.

El vicepresident del govern espanyol i ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat que el comunicat d’ETA ‘no és una mala notícia’, però no era la notícia que esperava. Ha dit que l’únic comunicat que espera de la banda és el de l’anunci del final de la seva activitat i que en la declaració d’aquest dilluns ha fet servir el mateix llenguatge i les mateixes reivindicacions.

Segons Rubalcaba, de la lectura del comunicat se’n desprèn que ETA manté ‘les mateixes pretensions de sempre’ i que l’organització té ‘una visió distorsionada de la realitat’ i un ‘catàleg de reivindicacions que no abandona’. ‘Fins i tot la mateixa arrogància, llenguatge i escenografia’, ha dit, cosa que fa ‘evident’ que ETA ‘vol mantenir la seva posició de tutela i de garant d’una suposada negociació’ i ‘segueix pretenent que la fi de la violència tingui preu’.

El lehendakari, Patxi López, ha assegurat que no pensa permetre que ETA tuteli el futur del País Basc i ha dit que la banda ha començat a assumir que el seu final és ‘inevitable’. Ha demanat a l’esquerra basca que també exigeixi el final de l’organització terrorista i ha reclamat ha demanat ‘prudència, responsabilitat i fermesa’ davant el comunicat de la banda. Per López, aquest no era el ‘comunicat esperat’ per part d’ETA i ha comentat que actualment les ‘treves condicionades ja han passat’.

A la seu del PSOE, el seu secretari d’Organització, Marcelino Iglesias, s’ha limitat a fer una breu valoració a l’espera que la intervenció del ministre de l’Interior i vicepresident del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba. Iglesias només ha dit que l’anunci és ‘important’ i que l’alto el foc s’ha de demostrar ‘amb fets i sense condicions’.

Per la seva banda, la secretària d’Organització del PP, María Dolores de Cospedal, qui valorava la declaració de la banda terrorista. Ha assegurat que ‘l’únic vàlid’ er al final de la banda és l’estat de dret i ha rebutjat que ETA posi condicions per a la pau. De Cospedal ha comentat que tot el que no sigui anunciar la dissolució i l’abandó de les armes ‘no val’ i ha dit que el PP estarà molt ‘vigilant’ que en les pròximes eleccions municipals i forals ‘ETA o alguna organització filoterrorista’ es pugui presentar als comicis. Per Cospedal, l’única via d’extinció d’ETA radica en l’acció dels ‘cossos de seguretat de l’Estat i del poder judicial’.

Aquesta tarda, també ha comparegut el president del PNB, Iñigo Urkullu, i ha afirmat que ‘l’únic esforç que ha de fer ETA és desaparèixer’ i li ha demanat que respongui ‘amb claredat’ a la societat basca que espera la fi ‘d’ETA. Ha exigit ‘escenaris de legalització per a totes les formacions que compleixin els requisits establerts’ i ha destacat que el PNB aposta per un ‘nou període’ en què totes les sensibilitats ideològiques, ha apuntat, ‘només tinguin a través de la ciutadania la referència de solidesa del projecte de cadascú’.

Pel que fa l’esquerra abertzale, creu que el comunicat d’ETA ‘obre de forma clara i inequívoca l’oportunitat d’avançar de forma irreversible cap un marc de pau i solucions democràtiques’. Es tracta d’una declaració, segons els representants de l’esquerra basca, ‘valent, d’abast històric i determinant’ per impulsar una nova fase política’. Han demanat als governs espanyol i basc actuar amb ‘responsabilitat i altura de mires’ per superar així el conflicte polític i ‘totes les seves tràgiques conseqüències’.

A Catalunya, optimisme amb prudència

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha valorat aquest dilluns l’alto el foc d’ETA ‘com un moviment orientat de manera positiva’ i ha dit que ‘cal esperar també que aquesta vegada sigui la definitiva’. Amb tot, Mas ha assenyalat que ‘els ciutadans que hem hagut de patir la violència, l’assassinat i l’extorsió no tindrem pau fins que aquest grup no anunciï la seva desaparició definitiva’. En un comunicat emès aquest dilluns a la tarda, Mas remarca que l’alto el foc ‘permanent’, de caràcter ‘general’ i verificable ‘internacionalment’ que ha fet públic ETA ‘no és nou i no és el que esperen amb ànsia la societat basca, ni l’espanyola ni tampoc la catalana’.

‘Un pas important però no és el pas definitiu’. Així ha valorat el portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, l’alto el foc permanent decretat per l’organització armada ETA aquest dilluns. Duran s’ha mostrat prudent però al mateix temps ha dit que no s’ha de ser ‘insensible’. ‘És obvi que és un pas, el més important que dóna la banda, i per tant negar que hi ha uns fets nous seria negar l’evidència’, ha insistit Duran. De la seva banda, el fins ara secretari general adjunt de CDC i conseller d’Interior, Felip Puig, ha explicat que CDC ha valorat ‘amb prudència relativa i esperança un punt ingènua’ el comunicat.

El portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha assenyalat que la declaració que en realitat espera d’ETA des de fa trenta anys és ‘l’abandó definitiu i sense condicions de la violència’. El dirigent socialista ha reconegut que es tracta d’un gest ‘esperançador’ i ha subratllat que allò que ha funcionat en la lluita antiterrorista ha estat la ‘unitat’ dels partits polítics i la ‘solidaritat’ amb el govern espanyol.

El portaveu del PPC, Enric Millo, ha reiterat que no hi ha cap ‘treva factible’, ni ‘possible’, ni ‘creïble’ per part d’ETA si no està precedida per l”entrega de les armes’ i per posar-se a disposició de la ‘justícia’. ‘És la única via per garantir la pau i la llibertat a Espanya i al País Basc’, ha afegit, advertint que aquest comunicat no pot convertir-se en un ‘parany’ que tingui com a objectiu ‘colar-se a les llistes de les properes eleccions municipals’.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha valorat com ‘un pas positiu, imprescindible, però no suficient’, la declaració d’alto el foc ‘permanent’, ‘general’ i verificable ‘internacionalment’ d’ETA, i ha assegurat que els ecosocialistes no seran d’aquells que ‘menystenen i infravaloren’ el contingut del comunicat d’ETA. Herrera considera que l’alto el foc ‘no és suficient perquè no anuncia l’abandonament definitiu de les armes’ per part de la banda armada i ‘no va tan lluny com l’esquerra abertzale’.

El secretari general d’ERC, Joan Ridao, ha qualificat l’alto el foc anunciat aquest dilluns per ETA com una ‘oportunitat històrica’ per aconseguir la fi de la violència al País Basc. Ridao ha assegurat que és moment d”arriscar políticament’, tenir altura de mires i ‘ser generós’ en el procés de diàleg que es pot obrir a partir d’ara. A més, ha demanat al PSOE i al PP que no facin un ús partidista de la qüestió perquè això podria provocar que es perdés l’oportunitat d’acabar amb el terrorisme.

De la seva banda, Solidaritat Catalana per la Independència (SI) ha manifestat que esperen que aquest alto al foc serveixi perquè Euskal Herria iniciï el seu camí cap a la independència per vies pacífiques i democràtiques. El diputat Uriel Bertran ha demanat a l’estat espanyol, al PP i PSOE ‘que s’impliquin en un procés verificat per observadors internacionals i que accepti el dret a l’autodeterminació de les nacions basca i catalana’.

Al seu torn, Ciutadans (C’s) ha assegurat aquest dilluns que ETA ha anunciat un alto el foc ‘per entrar als ajuntaments altra vegada’. El president del partit, Albert Rivera, ha advertit que ‘no pot cometre’s el greu error de permetre que ETA estigui quatre anys més asseguda als ajuntaments’, ja que segons el de Ciutadans l’organització armada pretén ‘entrar als ajuntaments de nou’ a les eleccions municipals del maig que ve.

Ampli ressò internacional

Diaris digitals i telenotícies de cadenes d’arreu del món recullen en portada la notícia de l’alto el foc anunciat aquest matí per ETA. Mentre cadenes com la britànica BBC i la nord-americana CNN no qualifiquen l’organització de terrorista sinó de ‘separatista’, altres rotatius, com ‘Le Monde’ i ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ destaquen el caràcter ‘permanent’ de la treva.

El diari britànic ‘The Guardian’ també qualifica ETA com un ‘grup separatista basc’, tot i que afegeixen que la Unió Europea el considera un grup terrorista, i es fa ressò de l’escepticisme’ de l’executiu de Zapatero sobre les intencions de la banda.

Els principals diaris nord-americans també es fan ressò de la notícia, malgrat que la massacre d’aquest dissabte a Tucson, Arizona, que va acabar amb la vida de sis persones i va ferir greument una congressista demòcrata, acapara totes les portades dels rotatius del país. El diari ‘The Wall Street Journal’ informa sobre l’alto el foc d’ETA també des de la seva corresponsalia a Madrid i ‘The New York Times’ destaca que ETA condiciona l’alto el foc als ‘avenços en les negociacions polítiques per a la independència basca’.

El diari francès ‘Le Figaro’ destaca que l’anunci d’ETA serà ‘verificable per la comunitat internacional’ i subratlla que el govern espanyol està ‘decebut’, perquè esperava una renúncia definitiva a les armes. En la mateixa línia, el setmanari ‘L’Express’ destaca el descontentament de l’executiu de Zapatero, que recorda que la treva no és el final de la lluita armada. Tant el rotatiu ‘Le Monde’ com la televisió gal·la TF1 destaquen el caràcter ‘permanent’ de l’alto el foc. A més, ‘Le Monde’ publica, en el seu portal web, el vídeo dels tres encaputxats que llegeixen el comunicat d’ETA.

La versió digital de la revista ‘Stern’ destaca que ‘Madrid diu que la treva d’ETA és insuficient’; i el canal de notícies alemany ‘NTV’ parla d’una ‘ampliació’ de la treva d’ETA. El diari sensacionalista ‘Bild’ també es fa ressò de la treva definitiva del grup terrorista i es pregunta si serà ‘el final’: ‘Mai més terrorisme d’ETA?’ titula.

‘Süddeutsche Zeitung’, un dels principals diaris alemanys, destaca que aquest serà ‘general’ i que pot ser ‘verificat internacionalment’. El rotatiu ‘Frankfurter Allgemeine Zeitung’ publica l’anunci d’ETA destacant que la treva és ‘permanent’. Per la seva banda, el diari ‘Die Welt’ destaca en la seva edició digital que el grup terrorista no contempla l’abandonament de les armes, tot i l’anunci de la treva definitiva.