Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els fabricants de piscines adverteixen que “criminalitzar-los” suposarà acomiadar 4.500 treballadors

La patronal que agrupa les 600 empreses del sector de piscines ha criticat el Govern per l’anunci de modificació ‘improvisada’ del decret de sequera que impedirà omplir les piscines tot i haver tornat al nivell d’excepcionalitat 1. Pel president de la patronal del sector, Josep Sadurní, aquesta rectificació respon a ‘pressions polítiques’ i no a la realitat, atès que omplir una part de les 150.000 piscines que hi ha a Catalunya suposa un consum afegit de 0,05 hectòmetres cúbics (Hm3), sobre els 650.000 Hm3 que en total consumeix Catalunya a l’any. Sadurní ha advertit que aquesta decisió suposarà perdre la meitat de la facturació anual i la pèrdua com a mínim de 4.500 llocs de treball.

Redacció
Redacció 15/05/2008

El president i el vicepresident de la Federació d’Equips i Constructors de Piscines, Saunes i Spas (FAPS), Josep Sadurní i Lluís Cortés, respectivament, han comparegut aquest dijous davant dels mitjans de comunicació per explicar que la ‘criminalització’ dels sector empresarial de les piscines és més una mesura ‘política’ que real.

Per justificar aquest argument, els empresaris han explicat que a Catalunya hi ha 150.000 piscines (el 67% a l’àrea metropolitana de Barcelona) que tenen un consum anual net del 0,6% del consum total d’aigua. En el cas concret del període d’estiu, omplir ara les piscines i mantenir l’activitat amb normalitat significaria consumir tan sols el 0,02% del total d’aigua que es consumeix per a tots els usos a Catalunya.

Els empresaris han explicat que aquest decret de sequera, de moment ja ha significat una davallada important del nombre de contractes de construcció de piscines i per tant una caiguda de la facturació. En concret, dels 300 milions facturats a Catalunya el 2007, els representants de la patronal han advertit que la suma per l’efecte de la desacceleració econòmica del sector, molt vinculat a l’activitat immobiliària, més les conseqüències d’aquest decret de sequera farà que la facturació caigui a la meitat a final d’any.

Josep Sadurní ha afegit que aquesta caiguda a la meitat del volum de negoci estarà repartida a parts iguals per motiu de la desacceleració i pel decret de sequera.

‘Extrema gravetat’

A Catalunya, les 600 empreses del sector van facturar aquests 300 milions el 2007 i van donar feina directa i indirecta a 15.000 persones. Sadurní ha reconegut que en aquests moments algunes empreses ja han decidit retallar plantilles i han procedit als primers acomiadaments, cosa que fa que el sector estigui travessant un moment ‘d’extrema gravetat’.

El president de la FAPS ha manifestat que el sector se sent ‘discriminat’ en relació amb altres activitat econòmiques com són l’agricultura, que manté sistemes de regs massius que provoquen grans consums d’aigua o amb canalitzacions que a l’estar deteriorades provoquen força pèrdues de recursos hídrics.

Josep Sadurní creu que l’Administració s’ha despertat tard per començar a actuar en el sector de les piscines, tot i que des de la patronal s’ha insistit els últims anys en negociar un conjunt de mesures per estalviar aigua, que no han estat ateses, ha dit el president de la patronal. El representant dels empresaris ha dit que com sempre s’està massa acostumats a ‘córrer davant del llop’ que a tractar d’implantar mecanismes previsors, i més en un territori que pateix un dèficit hídric estructural.

Tot i aquesta actitud de no col·laboració de les autoritats, Sadurní ha explicat que des del sector s’ha actuat a través de campanyes de sensibilització que han donat resultats. Entre aquests resultats, Sadurní ha destacat que en l’actualitat el 80% de les piscines no es buiden a l’hivern, quan fa uns anys només eren el 60% de les instal·lacions que tenien sistemes de neteja d’aigua per impedir el buidatge.