Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Els eurodiputats de CiU, PP i PSC diuen no a la manifestació dels 10Mil a Brussel·les

|

- Publicitat -

Només l’ecosocialista Romeva troba ‘molt interessant’ proclamar a Brussel·les ‘que la UE és molt més que una suma d’estats’. ‘Europa es construeix amb els seus pobles i ciutadans, la idea de l’estat-nació és completament arcaica i condemna la UE a fracassar’, defensa l’eurodiputat d’Iniciativa, en declaracions a l’ACN. Romeva, però, no assistirà a la manifestació del 7 de març.

Obiols rebutja que Catalunya es presenti a Europa ‘com un poble oprimit a la recerca de la seva independència contra un jou colonial’ i reivindica que es projecti la imatge ‘d’un país d’avançada que té un nivell d’autogovern molt ampli però encara insatisfactori’. L’eurodiputat socialista reclama ‘que es respecti el dret a no manifestar-se’, es proclama ‘europeista i federalista europeu’ i critica els que aposten per ‘crear noves fronteres’. ‘No sóc independentista, això no és cap secret per ningú, jo sóc partidari d’un procés continuat cap a les màximes llibertats i el màxim autogovern de Catalunya, però no en un marc de creació de noves fronteres, sinó de superació de les fronteres’, explica Obiols a l’Agència Catalana de Notícies.

Publicitat

Vidal-Quadras defensa que ‘si la gent es vol manifestar per una cosa absurda té tot el dret de fer-ho’ i que ‘proposar disbarats forma part de la llibertat’. L’eurodiputat del PP recorda que el president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, va advertir en la seva visita a Barcelona el 26 de gener que la independència de Catalunya seria ‘profundament pertorbadora’ per als 27. ‘La Unió Europea es basa en l’estabilitat interna dels estats membres i un procés de divisió o desintegració seria profundament pertorbador’, opina Vidal-Quadras, que creu que Catalunya és ‘molt més forta a Europa formant part d’un estat membre gran i influent com és Espanya que anant ella soleta’. ‘En aquesta vida tot té un preu’, avisa el vicepresident primer de l’Eurocambra.

Terron: ‘No sé què venen a reivindicar’

També la delegada del govern de la Generalitat davant la UE, Anna Terrón, ha carregat contra la protesta 10Mil a Brussel·les per l’Autodeterminació i l’ha menyspreat avisant els organitzadors que ‘a Brussel·les les manifestacions són diàries i estan perfectament integrades en el paisatge’. ‘No sé què venen a reivindicar, si és la presència de Catalunya i del català crec que això ja està perfectament reconegut en l’àmbit europeu’, els ha retret Terrón, advertint que ‘seria molt trist que Catalunya es convertís en el típic cas particular empipador a Brussel·les’.

Guardans assegura tenir ‘un gran respecte per aquells que vulguin fer l’esforç de viatjar tants kilòmetres per anar a proclamar els seus ideals i allò que volen pel futur de Catalunya’. No obstant, aposta per convèncer a Europa ‘amb la seducció’ i ‘no amb l’exigència, el mal humor, la protesta, la demanda i la denúncia’. L’eurodiputat de CiU fa una crida a ‘editors, investigadors, col·legis professionals, enginyers, advocats, metges, universitats, artistes, creadors culturals i societat civil’ a ‘implicar-se’ i ‘aprendre a seduir’.

ERC sí i CiU al Principat, també

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya a les eleccions europees, Oriol Junqueras, va afirmar que estarà ‘encantat’ de ser el dia 7 de març a Brussel·les amb els 10 mil catalans que hi aniran a demanar el dret a l’autodeterminació.

Des de CiU s’ha enviat una carta a la militància on la direcció explica que dóna ple suport a la marxa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut