Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

“Els espanyols no existeixen com a nació”

Fins i tot els màxims experts en la matèria, és a dir, Espanya, reconeixen que al poble espanyol li falta l’element cohesionador que, per exemple, si que identifica al poble català al llarg dels segles. L’últim en afirmar-ho ha estat el prestigiós hispanista de Birmània Henry Kamen, que ha declarat que “en molts aspectes, els espanyols com nació no existeixen perquè no tenen sentiments compartits”.

Redacció
Redacció 21/06/2007

Tal com recull Tribuna Catalana, Kamen argumenta que trobar lletra a l’himne espanyol serà difícil perquè ni les estrofes franquistes ni les democràtiques generen simpatia a la totalitat dels ciutadans de l’Estat.

L’expert en l’Estat espanyol Henry Kamen fins i tot va més enllà, i proposa un referèndum on es preguntés als espanyols si creuen que són una nació. De decidir que no són una nació, s’hauria de descartar l’himne, ja que equivaldria a cantar “sobre una identitat que no existeix”.

Kamen és realista, i valora que el text oficial trobaria amb el desacord de gran part dels espanyols i amb una frontal oposició de nacions com Catalunya, que “amb tota seguretat es negarien a cantar”.