Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Els escriptors Miquel de Palol i Sebastià Alzamora, entre la quarantena d’adherits a la segona Crida Nacional a ERC

Els escriptors Miquel de Palol i Sebastià Alzamora són dos dels noms que formen la quarantena de persones que donen suport a la segona Crida Nacional d’ERC, impulsada principalment pel professor de Dret Constitucional de la UPF Hèctor López Bofill i el dirigent associatiu i president del Casal Argentí de Barcelona Diego Arcos. L’objectiu és eixamplar les bases d’ERC per tal de construir una majoria social que porti a la independència. López Bofill ha dit que el catalanisme polític ‘no ha de buscar mai més reformar l’estat espanyol’, sinó ‘destruir-lo’ amb l’emancipació de ‘les comunitats nacionals que aspiren a la construcció d’un estat propi a la UE’.

Redacció 19/11/2007

Aquesta segona Crida Nacional es produeix una vintena d’anys de la primera, impulsada per l’actual president republicà i vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, per fer d’ERC un partit independentista. També en són promotors, entre d’altres, la directora del Museu Egipci de Barcelona, Bibi Solanes, la secretària del Congrés Mundial d’Andrologia, Anna Puigvert, l’economista Josep Pinyol, i el filòsof i professor de la Universitat de Tolosa, Felip Martí, el doctor en Física Francesc Granada, l’enginyera química industrial Eva Juvert, el professor de física Carles Garcia, l’empresa Ramon Cervantes, la periodista Rut Martínez i l’advocat David Rocamora, entre d’altres.

A més dels promotors, aquest divendres també han fet públic un llistat de suports. Entre aquests hi ha l’escriptor Miquel de Palol, el professor d’Economia a la London School of Economics Joan Costa, el professor de la University of New York at Buffalo Antoni Abad, professors universitaris com Gemma Rubí, Julià Cufí, Lluís Ferran, Montserrat Costa i Pilar Dellunde, els escriptors Sebastià Alzamora, Manel Forcano i Maria Lluïsa Pazos, l’empresari Jordi Casacuberta o el biòleg Sherko Kurdi, entre d’altres. El llistat inclou un total de 37 persones. Tot i no aparèixer al llistat, a l’acte també hi ha assistit el líder d’Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran.

El manifest assegura que cal una segona Crida Nacional a ingressar a ERC per ‘fer efectiu la convocatòria del referèndum d’independència’, davant ‘les possibilitats reals d’obrir a partir d’ara mateix un procés veritablement democràtic i republicà que desemboqui en una majoria independentista’. A més, amb aquesta iniciativa es fan ‘ressò del repte llançat’ per Carod-Rovira a la darrera Conferència Nacional d’ERC d’arribar als 30.000 militants.

Diego Arcos creu que aquestes 30.000 persones ja existeixen en els moviments socials del país i ara caldrà treballar perquè s’afiliïn a ERC. En aquest sentit, ha avançat que la setmana que ve es constituirà una comissió de treball per organitzar la campanya d’afiliació. Una comissió a la qual estaran representats ‘tots els sectors de la direcció d’ERC’, segons Arcos, ja que l’objectiu és ‘que totes les persones que estiguin disposades a participar en un projecte independentista apostem per l’únic partit que dins de les estructures de poder de la societat es plantegen la independència’.

El dirigent associatiu ha explicat haver decidit ‘donar aquest salt’ perquè ‘vaig perdre l’Argentina i l’Argetina em va perdre a mi’, i ‘no vull perdre un altre país i que un altre país em perdi’. A més, ha afegit voler que la seva filla sigui ‘ciutadana d’una República Catalana’. Arcos ha dit que ‘l’enemic és la monarquia i l’estat espanyol’ i que ‘no hem de regalar ni un centímetre quadrat de cadira on hi hagi poder’. ‘Hem de disputar mil·límetre a mil·límetre qualsevol quota de poder’, ha dit, tot convidant als dirigents d’ERC que tenen càrrecs a ‘continuar’, sinó ‘desitjar a tenir-ne més per posar aquests recursos al servei de trencar des de dins aquest estat, i sense amagar-ho’.

Per la seva banda, Hèctor López Bofill ha demanat un ‘canvi de paradigma’ en el canvi de paradigma. Pel professor de Dret Constitucional, cal ‘la constatació que no tenim cap possibilitat de col·laboració amb una comunitat política, l’espanyola, que busca la nostra aniquilació com a país’. López Bofill ha dit que ‘el catalanisme no estarà disposat a renovar un pacte que s’ha demostrat estèril i no ha de buscar reformar l’estat espanyol’, sinó buscar ‘destruir-lo’. ‘I la destrucció ha de procedir de l’emancipació i de l’alliberament de les comunitats nacionals que aspiren a un estat propi de la UE’, ha afegit.

López Bofill encara no té la militància d’ERC, tot i que fa mesos que va sol·licitar entrar a formar part del partit. A més, ha avançat que ha estat convidat a la conferència d’Artur Mas del proper 20 de novembre, però que la Casa Gran del Catalanisme és un projecte que no li interessarà si no busca la independència com a objectiu.

Contactes amb la direcció d’ERC

Arcos ha explicat que han mantingut contactes amb la direcció d’ERC, tant amb Rafel Niubó, per delegació de Carod-Rovira, com amb el mateix secretari general, Joan Puigcercós. De fet, ha assegurat no tenir ‘cap dubte’ que aquesta Crida ha tingut una ‘acollida adequada’ a la direcció del partit.