Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Els escolars de la Ribera d’Ebre utilitzen un poliesportiu situat a la zona on s’han trobat partícules nuclears

En cas que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) confirmi l’aparició de noves partícules radioactives i que s’elevi al nivell 3 de l’escala INES ‘l’incident important que ha tingut lloc a l’entorn de la nuclear d’Ascó’, els grups del Gepec i Ecologistes de Catalunya han manifestat que demanaran ‘el tancament urgent i definitiu’ de les seves instal·lacions i la ‘depuració de responsabilitats penals per als càrrecs cessats de l’Associació Nuclear Ascó-Vandellòs’ (ANAV). A més els ecologistes han denunciat que escolars de la Ribera d’Ebre utilitzen habitualment el poliesportiu d’Ascó, situat a pocs metres de la central i dins del radi d’acció on s’han trobat les partícules.

Redacció
Redacció 17/04/2008

El Gepec i Ecologistes de Catalunya han criticat que, ‘per si no era prou greu l’ocultació i falsificació de les dades’ relatives a la fuita de partícules radioactives, la pròpia ANAV fa ara ‘una fugida endavant’ declarant que s’han trobat noves partícules ‘i que s’estan ‘avaluant’. Els ecologistes han estat taxatius considerant que les destitucions dutes a terme no són més que ‘una cortina de fum per amagar allò que realment ha succeït i que més tard o més aviat serà descobert: una fuita radioactiva alarmant’.

Partint de la consideració que ‘les visites d’escoles a unes instal·lacions tan insegures eren un mal favor a la societat’, els ecologistes denuncien que la possible contaminació dels escolars que han visitat la central ‘pot agreujar-se’ pel fet que molts escolars de la comarca de la Ribera d’Ebre habitualment utilitzen el poliesportiu d’Ascó, situat dins el radi d’acció on s’han trobat partícules radioactives’.

Els grups ecologistes han refermat que també han defensat que ‘les tècniques de manipulació social i de promoció mediàtica que ha fet ANAV mitjançant publi-reportatges a la premsa local eren una mala manera de convèncer la societat de la innocuïtat de les centrals nuclears’, així com han acusat l’Associació de Municipis d’Àrees Nuclears (AMAC) ‘per la seva complicitat i connivència amb els gestors de les centrals d’Ascó i Vandellòs’, de les quals han obtingut ‘amplis beneficis econòmics i un suposat benestar per als habitants dels municipis de l’AMAC’.

D’altra banda, els ecologistes han lamentat ‘profundament’ que hagin de tenir lloc ‘incidents greus o accidents’ per a que la societat ‘s’adoni de que els ecologistes no som ni alarmistes, ni cridaners, ni exagerats’.

Finalment, els grups del Gepec i Ecologistes de Catalunya han manifestat que el cessament del director i del cap de protecció radiològica de la central nuclear Ascó I ‘no pot acabar amb la depuració de responsabilitats’, sinó que ‘també s’han de depurar responsabilitats dins del CSN, que sabia en tot moment què hi havia i estava passant i va callar, amagar informació i minimitzar el greu incident’.