Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Els encausats per la crema d’imatges del Rei a Girona fan una acampada de protesta per demanar l’arxivament del cas

Els setze joves encausats per cremar fotos del rei a Girona, i d’altres joves que s’hi ha sumat, es van tancar ahir al vespre al rectorat de la Universitat de Girona (UdG) on han passat la nit acampats en tendes de campanya. Els joves volen protestar així contra el procediment judicial i demanar també que el cas sigui arxivat. Els joves seran jutjats per haver cremat imatges del monarca en un acte de solidaritat amb els dos primers processats, Jaume Roure i Enric Stern. El judici es farà el 29 d’octubre, dia de Sant Narcís, a l’Audiència Nacional espanyola i ja han avançat que ‘si no és en català’ no declararan.

Redacció
Redacció 17/10/2008

A les vuit del vespre, els joves van arribar a l’edifici del rectorat per començar a plantar les tendes, tot i la pluja que queia a la ciutat de Girona. Tot i que havien demanat permís a la UdG per acampar al pati del rectorat, aquesta els ho ha denegat. No obstant això, els responsables de seguretat de l’edifici han explicat que ‘convidaran’ a marxar als joves però que si no volen marxar ‘no els obligaran a desallotjar perquè es tracta d’una concentració pacífica’. En total, s’han plantat quatre tendes i una vintena de persones s’ha acostat al rectorat per fer costat als encausats. Els joves han quedat a sopar i a dormir i la tancada es donarà per finalitzada aquest matí.

La portaveu dels encausats, Núria Brugada, va explicar que han optat per fer el ‘tancament simbòlic’ a l’edifici del rectorat de la UdG perquè consideren que la universitat és, en part, responsable de la situació. Les primeres fotos les van cremar Jaume Roure i Enric Stern durant una visita del monarca a Girona convidat per la UdG i la FOEG per inaugurar el Parc Científic i Tecnològic el 13 de setembre de l’any passat.

Brugada va criticar que es tracti d’un judici que ‘atempta contra la llibertat d’expressar opinions’. ‘Som antimonàrquics i ho hem expressat’, va justificar la jove. Brugada va assegurar que afronten la cita judicial amb els mateixos ànims que fa un any, volent reivindicar el dret a mostrar-se obertament antimonàrquic i a expressar-ho públicament. De moment, ja van avançar que si no és en català no declararan.

A banda de la tancada al rectorat, els joves han organitzat un acte pel dia 28, el dia abans del judici. Abans que surti l’autobús que els portarà fins a Madrid, es farà una concentració festiva a la plaça del Vi amb actuacions musicals, espectacle de foc i bastoners. El mateix dia del judici han convocat concentracions simultànies arreu de Catalunya i, a més, organitzen autobusos per viatjar a Madrid en suport als setze joves.