Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

Els ecologistes consideren una “invitació al suïcidi de la societat” prorrogar el funcionament de les centrals nuclears

Ecologistes en Acció considera ‘una invitació al suïcidi de la societat catalana’ prorrogar durant deu anys més el permís d’explotació de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. Els ecologistes consideren que el ‘mal funcionament’ d’aquestes plantes, que han tingut diferents accidents, com el de 19 d’octubre de 1989 a la central Nuclear Vandellòs I, dóna consistència a la seva objecció, que es basa en ‘la situació obsoleta de les instal·lacions’ d’aquestes centrals. Segons dades d’aquesta associació, les plantes de Vandellòs i Ascó acumulen el 40% de totes les incidències patides aquest any en les centrals espanyoles.

Redacció
Redacció 23/11/2007

En un comunicat, Ecologistes en Acció rebutja la possibilitat d’ampliar les llicències i recorda que la mateixa empresa que explota aquestes instal·lacions ‘va amagar els problemes de corrosió que tenia a les canonades d’aigua de mar que servien pel circuit de refrigeració del nucli del reactor de Vandellòs II’.

Ecologistes en Acció afirma que els inversors fugen de la incertesa de l’energia nuclear, que consideren en ‘declivi’, i aboquen els recursos en les energies renovables, ‘amb magnífiques expectatives’. De fet, el número de reactors ha disminuït en els darrers anys als països de la UE, passant de 172 el 1989 als 146 actuals.

Ecologistes en Acció de Catalunya demana al Govern que no renovi l’autorització vigent d’explotació de les centrals catalanes i que aposti per l’ús eficient de l’energia i les energies netes i renovables.