Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els drets col·lectius dels pobles, presents al Fòrum Social Mundial de Dakar

El CIEMEN organitza l’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles per incidir en el “reconeixement dels pobles i nacions mancats d’un estat propi” · La trobada de representants de nacions de quatre continents diferents també servirà per celebrar la segona trobada de la Xarxa Mundial, nascuda l’any passat a Girona

Redacció
Redacció 07/02/2011

La defensa dels drets col·lectius dels pobles i les reivindicacions de les nacions sense estat seran presents per segon cop consecutiu al Fòrum Social Mundial, que enguany se celebra a Dakar (Senegal), entre els dies 6 i 11 de febrer. La qüestió nacional, que integrarà un dels dotze eixos temàtics del Fòrum, hi serà present de la mà del CIEMEN i del seu Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles, organitzat conjuntament amb l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

L’Espai servirà per “visualitzar les reivindicacions culturals i polítiques del pobles sense estat” al Fòrum i inclourà “tota mena d’activitats relacionades amb la difusió, el debat i el reconeixement d’aquells pobles i nacions que tenen en comú la manca d’un estat propi”, segons explica el CIEMEN.

En aquesta ocasió, l’Espai tindrà la participació de representants de països europeus (Còrsega, Escòcia, el País Basc, Cornualla i els Països Catalans, entre d’altres), asiàtics (Kurdistan i Palestina), americans (maputxes, indígenes de l’Equador, Bolívia i el Brasil) i africans (Cabília, Casamance, Sàhara Occidental i tuaregs). Precisament, el CIEMEN entén que els drets col·lectius són “un tema emergent a l’Àfrica”, molt d’actualitat mercès sobretot a l’assoliment de la independència per part del Sudan del Sud, però també a la “trentena de reivindicacions autonomistes i secessionistes a l’Àfrica, totes elles de caràcters ben diferents”.

Segona reunió de la Xarxa Mundial
La trobada de Dakar també serà l’ocasió perquè se celebri la segona trobada de la Xarxa Mundial pels Drets Col·lectius dels Pobles, impulsada pel CIEMEN i que es va constituir a Girona l’any passat. La voluntat de la reunió d’enguany és consolidar-ne l’estructura i debatre “possibles accions” davant les Nacions Unides, la Unió Europea o la Unió Africana. Un dels objectius estratègics de la Xarxa serà també ampliar-la amb nous membres, “especialment a l’Africa”.

Les activitats que es vagin desenvolupant a Dakar podran seguir-se a través del bloc forumpelsdretsdelspobles.wordpress.com, on també hi ha disponible informació sobre el naixement de la Xarxa l’any passat.