Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Els dotze candidats al Consell de Govern de la CCMA aproven l’examen

Els dotze candidats a formar part del nou Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) han comparegut aquest dilluns a la tarda davant la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament per defensar la seva candidatura i sotmetre’s a les preguntes dels sis grups parlamentaris. Tots el grups s’han posicionat a favor de les dotze candidatures, que ja les havien consensuades prèviament, a excepció del grup mixt, que hi ha s’hi ha mostrat en contra, i ja de bon principi s’ha oposat al ‘procediment’ d’elecció dels dotze membres. Així, Anna Balletbò, Eduard Berraondo, Brauli Duart, Xavier Guitart, Roger Loppacher, Núria Llorach, Joan Manuel del Pozo, Marc Puig, Armand Querol, Albert Sáez, Àngela Vinent i Josep Viñeta seran els membres del Consell de Govern del CCMA un cop el plenari ho aprovi el pròxim dimecres.

Redacció 22/01/2008

Els dotze candidats han exposat en uns cinc minuts la seva formació i trajectòria professional, seguida de les preguntes de tots els grups parlamentaris, i torn per respondre de cada candidat. Tots han destacat la ‘independència’ amb la qual pretenen encarar la seva feina al CCMA, tot i que han reconegut la dificultat de la ‘neutralitat’ absoluta. ‘Competitivat’, ‘professionalitat’ i ‘desgovernalització’ són altres dels conceptes que han destacat en els seus discursos.

La seva compareixença, que ha durat pràcticament set hores, ha acabat a tres quarts d’onze de la nit amb el suport explícit als candidats de tots els grups parlamentaris –CiU, PSC-CC, ERC, PPC i ICV-EUiA-, excepte del grup mixt, que s’ha posicionat en contra de tots ells. En concret, el diputat José Domingo (Ciutadans-Partit de la Ciutadania), ha estat el diputat que més ha qüestionat els candidats i l’únic que ha mostrat el seu desacord amb la seva idoneïtat com també amb el ‘procediment d’elecció’ pel fet que hagi implicat una ‘quota de partit’.

Domingo ha interrogat amb un llarg llistat de preguntes a tots ells sobre qüestions molt diverses i molt concretes, i a tots els ha preguntat si ha tingut converses amb algun grup parlamentari abans de ser proposat com a candidat per intentar demostrar el fet ‘partidista’.

Després de l’informe que el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) va emetre el 16 de gener, que va aprovar la idoneïtat de les candidatures a pesar de lamentar que s’apliquessin criteris de ‘quotes de partit’, i de passar també l’examen de la Comissió d’Afers Institucionals d’aquest dilluns, el següent pas, segons estableix la Llei 11/2007 de l’11 d’octubre de la CCMA, és la votació i aprovació dels membres del Consell de Govern pel plenari del Parlament, que serà el pròxim dimecres en sessió ordinària i que necessitarà almenys el vot favorable de dos terços.

En representació dels diferents grups parlamentaris, han qüestionat els candidats el diputat Francesc Balcells, pel PSC-CC; Felip Puig, per CiU; Marina Llansana, per ERC; Santi Rodríguez, pel PPC; Lluís Postigo i Jordi Miralles, per ICV-EUiA, i Francesc Domingo, per C’s. La mesa de la Comissió, presidida per Núria de Gispert, l’han format també Joan Ferran, en qualitat de vicepresident; Pere Vigo, en qualitat de lletrat, i Ismael E. Pitarch, de secretari.

Alguns grups parlamentaris han reconegut que el procés de tria dels candidats potser no ha estat el més desitjat per ells, tot i que han incidit en la idoneïtat dels dotze proposats. A més, el grup d’ERC ha proposat una modificació en la llei perquè el Consell de Govern compleixi criteris de paritat de gènere, ja que per ara estaria format per nou homes i tres dones.

Quant a l’esperada opinió del grup parlamentari de CiU sobre Albert Sáez, qui probablement es convertiria en president de la CCMA, i de qui els convergents van dir que tenia mig vot però que s’havia de guanyar l’altre mig, Puig ha confirmat el seu vot favorable, però no sense abans preguntar-li per la ‘crosta nacionalista’, de la qual Sáez ha contestat que ‘caldria fer un debat’ sobre aquesta qüestió. Albert Sáez s’ha avençat al seu nomenament com a president de la CCMA per explicar ja hores d’ara un paquet de canvis en l’estructura del Consell de Govern, que inclou la creació de quatre comissions de treball, la inclusió d’un vicepresident, un conseller secretari i la recuperació de la secretaria general de la Corporació.