Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Els dos extrems es toquen: PP i ICV-EUiA reaccionen amb el mateix discurs a l’acord pel full de ruta

Ahir Alícia Sánchez-Camacho deia ahir que el full de ruta independentista era “paper mullat”. També va afegir que “si volen fer una república catalana en 18 mesos, això és inconstitucional i il·legal; per tant, aquest preacord no té cap validesa jurídica”. El coordinador nacional d’EUiA, Nuet, afirmava contundentment que el procés està mort a causa de l’electoralisme de CDC i ERC, i avui des del govern espanyol es torna a apuntar a la tesi que el sobiranisme s’ha desinflat, per mirar d'apaivagar la tempesta reactivada. En declaracions a Catalunya Ràdio, Dolors Camats deia que CDC i ERC han empetitit el procés, perquè han triat el camí més estret. En definitiva, malgrat partir de punts de vista diferents, tots han coincidit avui a intentar assassinar el procés.

Redacció
Redacció 31/03/2015

Salten totes les alarmes a Madrid

Avui es convoquen oficialment les eleccions municipals, i el govern de La Moncloa comença a reaccionar finalment al preacord pel full de ruta que s'ha acordat la vigília d'aquest anunci, dient que “genera confusió”, i ha intentat posar èmfasi en el fet que “el procés que va començar fa quatre anys, ha anat perdent suports, i dels cinc partits i mig que van començar donant-n’hi (hi havia una part del PSC que li’n donava), ara ja només queda un i mig”. El sobiranisme torna a irrompre al centre de la taula de debat, en un moment en què a Espanya estan entretinguts a mirar de buscar maneres de frenar l’ascens de Ciudadanos, convençuts que el “problema catalán” anava de baixada.

La reacció de la premsa l’hem pogut seguir a través de les portades dels diaris cavernaris. La de El Mundo ha estat la més clara i fefaent: “Mas logra el apoyo del soberanismo para votar la independencia en 2017”. La Razón també feia sonar l’alarma amb un subtitular similar a l’anterior: “CiU y ERC declararan la independència en 18 meses si ganan las elecciones”. L’ABC ometia l’assumpte i se centrava encara en Albert Rivera, i a Catalunya tothom recollia la notícia, però només La Vanguardia afegia un subtítol amb certa càrrega negativa i cridant al desànim: “El text, avalat per Òmnium i l’ANC [i l’AMI], ara per ara no té el suport de més partits”.