Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els discos que ens portarà el 2011 (I)

Estrenem canal musical al directe!cat avançant alguna de les novetats discogràfiques en català que apareixeran durant aquest 2011.

Redacció
Redacció 19/01/2011

Dos cantautors de Xàtiva, encapçalen l’apartat de discos llargament esperats. Raimon publicarà al febrer un treball d’estudi després d’una dècada lluint la seva excel·lència interpretativa en àlbums enregistrats en directe, i a l’abril, es veurà per fi plasmat en disc el poder escènic que ha guanyat Feliu Ventura des de l’aparició d’Alfabets de futur (Propaganda pel Fet!, 2006).

En el camp de la cançó d’autor hi haurà nova entrega la poètica de l’inconformisme de Joan Isaac, l’art de trobar de Xavier Baró i l’activisme de Pau Alabajos, que acaba de treure del forn el seu tercer disc Una amable, una trista, una petita pàtria (Bureo Músiques, 2011). També es publicarà 20 anys ben a prop (Picap, 2011), resum dels recitats que van realitzar Maria del Mar Bonet i el pianista Manel Camp per a commemorar el vintè aniversari de Ben a prop, disc d’adaptacions al català d’estàndars del pop i el jazz.

Ben poca cosa se sap de dos discos que generen impaciència i grans expectatives a parts iguals. Són les revàlides dels hypes més importants de la música en català dels últims anys, Manel i Els Amics de les Arts, i que veuran la llum el mes de març i novembre, respectivament. Antònia Font també traurà disc al maig, tres anys després d’haver arribat al punt més alt d’èxit i reconeixement amb el simfònic Coser i cantar (DiscMedi, 2007). El pop-rock nacional, en les seves diverses vessants, sonoritats i edats, estarà molt ben representat amb les noves propostes de Mazoni, Marc Parrot, Glissando*, Le Petit Ramon, Buhos, Dept., Lexu’s, Abús, Oliva Trencada o Macedònia.

Al febrer sortirà Xapomelón (Kasba Music, 2011), el tercer disc de La Pegatina. Un fenomen musical seguit cada cop per més públic, tant als Països Catalans com a fora, gràcies a una gestió modèlica de la seva presència a internet com per uns directes que són assegurança de festa i rauxa.

Una altra formació coneguda per la seva hiperactivitat a les xarxes socials són Rosa-Luxemburg. Els barcelonins reneguen -momentàniament- del concepte llarga durada i aniran dosificant l’aparició dels seus nous temes durant l’any en forma de senzills digitals. Els qui continuen apostant pel format senzill, tot i que en la seva vessant romàntica circular i de vinil, són El Belda i el Conjunt Badabadoc. Les dues cares del seu proper 7” se les repartiran les versions de “Vitamina” d’Antònia Font i “Cims i muntanyes”, de Pep Laguarda & Tapineria.

Carles Belda i els seus còmplices també preparen una obra molt ambiciosa basada en la hiparxiologia en homenatge al filosof Francesc Pujols. L’autor de la música és David Esterri, més conegut com Lo Pardal Roquer, que afegeix èpica wagneriana i ritme jamaicà a una partitura de música contemporània, que interpreten amb la Cobla Sant Jordi- Ciutat de Barcelona.

Un altre Badabadoc, Marc Serrats, amb el seu sequaç a Xerramequ Tiquis Miquis, Marc Grau, penjaran a la web del conte de l’Eriçó Bru, un disc d’adaptacions de cançons populars dels Països Catalans, que recupera l’esperit del projecte Musiquetes per a la Bressola (Propaganda pel Fet!, 2008).

Ens aturem aquí. Hem deixat per la setmana vinent els discos de Brams i Obrint Pas, els llançaments de rumbers i rapers i un llistat de grups que presentaran les seves credencials en forma de primer disc. Si voleu informar d’alguna novetat podeu enviar-nos un correu a info@viasona.cat i la inclouríem al text.