Dilluns, 20 de Gener de 2020 - Edició 543
La República

Els directius de les caixes intervingudes no podran cobrar més de 300.000 euros anuals

El ministre espanyol d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha anunciat que el Consell de Ministres ha limitat a 300.000 euros bruts anuals el sou dels presidents de les entitats intervingudes pel segon Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB 2). El decret llei de Sanejament del Sector Financer també regularà que els presidents de les caixes d’estalvis que han rebut préstecs del FROB 1 no puguin cobrar més de 600.000 euros anuals. També estableix límits a les remuneracions de la resta de directius de caixes. De Guindos ha assenyalat que el govern no vol intervenir en el sector privat, però sí establir ‘remuneracions raonables’ a un sector que ha rebut ajudes públiques.

Redacció
Redacció 03/02/2012

Després d’analitzar l’informe del Banc d’Espanya, De Guindos ha explicat que el Consell de Ministres ha inclòs al decret llei preceptes sobre els sous dels administradors d’entitats financeres que han rebut ajudes públiques. El ministre ha explicat que hi ha hagut precedents a Europa en aquest sentit i ha citat una directiva comunitària sobre les retribucions dels administradors de bancs i caixes. L’actual transposició de la directiva a l’Estat ja inclou determinades restriccions als salaris dels directius d’entitats intervingudes, però el mateix Banc d’Espanya ha assegurat al seu informe que el grau de compliment és ‘mitjà’ o ‘baix’.

Per això, el Consell de Ministres ha decidit que el sou dels presidents de les entitats intervingudes pel FROB 2 no podran cobrar salaris superiors als 300.000 euros. Així, les retribucions fixes dels alts directius de les caixes intervingudes hauran de baixar un 76% en el cas dels presidents i un 67% per als consellers delegats i directors generals. A més, es retiren les retribucions variables durant el 2012. Els sous dels membres no executius del consell d’administració d’aquestes entitats no superaran els 50.000 euros anuals superiors per tots els conceptes.

De Guindos ha explicat que els salaris dels presidents de caixes que han rebut préstecs del FROB 1 no podran superar els 600.000 euros a l’any. Igualment, se suspèn el pagament de remuneració variable, que es revisarà en un termini de tres anys en funció dels resultats de l’entitat i del compliment dels seus objectius. Així mateix, els sous dels presidents tindran una reducció del 67% sobre la mitjana que tenen actualment, amb el límit màxim de 600.000. Els consellers delegats i directors generals tindran una reducció del 65%.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, també ha explicat que les caixes que han quedat com a principals accionistes dels seus propis bancs hauran de dedicar un mínim del 90% dels ingressos en la seva obra social.

Relacionats