Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Els conductors dels autobusos de TMB amenacen que els treballadors del metro podrien unir-se a la vaga

‘Si l’alcalde vol que Barcelona es quedi sense busos i metro que segueixi obrint expedients perquè ho aconseguirà’. L’avís, l’ha llançat el president del comitè d’empresa de TMB autobusos, Saturnino Mercader (CGT), durant l’assemblea que han dut a terme els conductors. En total han estat deu els expedients oberts per l’empresa després que arranqués la vaga convocada, en ple cicle nadalenc, pels sindicats CGT i ACTUB. La vaga continuarà aquest dijous amb una marxa dels treballadors des de plaça d’Espanya fins a la zona Franca, on s’entregaran a l’empresa les reclamacions, i acabarà el divendres amb una assemblea a la plaça Sant Jaume, on exposaran a l’alcalde, Jordi Hereu, també les seves queixes. I si finalment no s’arriba a un acord es convocarà una vaga indefinida.

Redacció
Redacció 03/01/2008

L’Assemblea local dels conductors d’autobusos, on hi ha acudit prop de 500, havia de ratificar la continuïtat de les mobilitzacions; una decisió que no s’ha posat en dubte en cap moment de la trobada que ha durat més de hora i mitja. L’ambient ha estat tens i s’han pogut escoltar crits a favor de la radicalització de les posicions en la defensa dels dos dies festius, a favor d’una vaga indefinida i de la unitat de tots els conductors. ‘La gent està més radicalitzada pel comportament dels directius de l’empresa i els polítics i reclama més unitat sobre tot de cara als altres sindicats que no s’han unit, però la veritable unitat és la dels conductors’, ha explicat Mercader.

Després d’un llarg debat on diferents conductors han plantejat les seves posicions obertament, s’ha acordat que l’Assemblea de conductors autoritza a la taula de negociació ha convocar quan ho cregui convenient la vaga indefinida per aconseguir els dos dies de festa a la setmana. Mercader ha manifestat que ‘intentaran negociar i si es veu que la negociació no va enlloc es convocarà la vaga indefinida’. En aquest sentit, ha manifestat que s’esperarà entre dues i tres setmanes per veure ‘si la negociació avança’. Així si no s’arriba a cap acord en convocarà la vaga amb els seus respectius 15 dies que marca la llei. Mercader ha explicat que es situarien entre finals de febrer i començaments de març. Unes dates que podrien fer coincidir una possible vaga amb les eleccions espanyoles que tindran lloc el dia 9 de març.

El líder del comitè ha criticat que s’hagin obert 10 expedients a conductors de l’empresa, moment en que ha explicat que els treballadors de metro li han transmès que ‘no es quedaran quiets contra els expedients, sancions o acomiadaments de conductors pel tema de la vaga’. ‘Podria ser que els companys de metro aprofita’n que negocien el conveni coincideixi amb les vagues amb nosaltres’, ha apuntat Mercader, acompanyat pels crits de ‘Vaga de metro!’

Mercader ha deixat clar que per no convocar la vaga indefinida, l’empresa ha de canviar la paraula redistribució per reducció. ‘Si l’empresa entén que el real decret porta una reducció de jornada sense perdre poder adquisitiu dels conductors i està disposada a arribar als dos dies de descans no hi hauria vaga’, ha sentenciat. De moment, la vaga continuarà aquest dijous i aquest divendres.