Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Els comptes opacs de Societat Civil Catalana entre els temes de l’anuari de Media.cat

Societat Civil Catalana (SCC), l'entitat que pretén aglutinar l'espanyolisme civil a Catalunya, ha organitzat durant l'últim any nombrosos actes en contra de la independència i a favor de la unitat d'Espanya. L'Anuari Mèdia.cat ha tingut accés a un informe del departament financer de l'entitat del juliol de 2014 que confirma “tensions de tresoreria” per “costos fixos” de l'entitat. El saldo en aquell moment era de 10.365,87 euros, però l'entitat hauria multiplicat per 15 els seus ingressos durant la segona meitat de l'any si atenem a les dades globals de la seva memòria pública de 2014, on s'afirma que SCC va ingressar un total de 992.672 euros. Tot i així, segons la mateixa memòria, l'entitat va acabar l'any amb unes pèrdues de 91.715 euros. 

Redacció
Redacció 14/05/2015

A pesar de les estretors financeres, Societat Civil Catalana va organitzar un acte per la Diada a Tarragona pressupostat segons la memòria amb 587.417 euros i un acte a la Plaça Catalunya de Barcelona el 12 d'octubre amb un cost total de 332.704,47 euros. Tot i el seu pressupost, ambdós actes no van superar els 45.000 assistents entre les dues. El reportatge, que posa la lupa als comptes de Societat Civil Catalana, és un dels dotze temes de la cinquena edició de l'Anuari Mèdia.cat del Grup Barnils que s'ha presentat aquest dijous al Col·legi de Periodistes de Catalunya.
 
L'Anuari de 2015 també destaca les connexions amb la màfia siciliana de quatre filials de Gas Natural. La Fiscalia de Palerm assenyala que la companyia catalana va mantenir durant dos anys al consell d'administració d'una de les seves filials Monia Brancato, filla d'Ezio Brancato, suposat testaferro de la màfia. Altres reportatges de l'Anuari posen el focus en Gilead Science, l'empresa que ven  el medicament per curar l'Hepatits C i que ha quadruplicat els seus beneficis en un any; l'expulsió de camperols a Guinea Bissau per part de Petromiralles, un cas que ha arribat al Parlament Europeu o com Telefònica i T-Systems, que en el passat havien gaudit de presumptes concessions irregulars de la Generalitat, són també les empreses més beneficiades per l'adjudicació del control de les TIC del govern català, amb un pastís de 2.000 milions d'euros. L'Anuari també recull que el País Valencià capitaneja ara la destrucció de llocs de treball per extinció d'entitats públiques després d'anys de contractacions irregulars i el càrrec d'assessor del Banc de Crèdit Balear en matèria d'embargament i execucions hipotecàries que tenia l'alcalde de Palma, Mateu Isern (PP), abans de declarar infructuosament la capital mallorquina com a “ciutat lliure de desnonaments”.

L'Anuari Mèdia.cat és una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils amb el suport de la Fundació Catalunya. L'Anuari inclou en la seva cinquena edició un total de dotze reportatges sobre temes que durant l'any 2014 no van tenir una cobertura destacada en els mitjans de comunicació dels Països Catalans. És un projecte de periodisme d'investigació finançat amb crowdfunding que enguany ha rebut el suport de  549 micromecenes i que també ha servit per renovar el web de l'Observatori Mèdia.cat en disseny i continguts. L'Anuari també compta amb el suport del Col·legi de Periodistes i de les facultats de periodisme de la UAB, UPF, URL, UV, Uvic i UdL, els estudiants de les quals han realitzat sis dels reportatges d'investigació inclosos en l'edició d'enguany. La versió impresa de l'Anuari es distribuirà a llibreries gràcies a l'editorial Pol·len, i també se'n podrà descarregar la versió digital en format PDF o EPUB a la renovada web de l'Anuari,www.media.cat/Anuari
 
Premi Ramon Barnils de periodisme d'investigació
 
Durant l'acte de presentació de l'Anuari Mèdia.cat, el president del Grup Barnils ha anunciat que l'entitat recuperarà el Premi Ramon Barnils de periodisme d'investigació. La intenció és estimular la pràctica d'aquest periodisme arreu dels Països Catalans en qüestions i problemàtiques que ocorren o tenen un impacte clar sobre el país, tant a nivell local, comarcal o nacional. El Premi tindrà dos guardons: el primer valorat amb 1.200 euros al qual podran optar professionals i estudiants de periodisme i el segon, dotat amb 400 euros, que serà un accèssit només per a estudiants.
 
El període per enviar originals s'obrirà demà 15 de maig i s'allargarà fins a l'1 de setembre. Les bases del premi poden consultar-se al webhttp://www.grupbarnils.cat/premiBarnils. El Premi Ramon Barnils és una recuperació i actualització del guardó que, amb el mateix nom, va donar el setmanari El Temps entre el 2001 i el 2008 als Premis Octubre de la ciutat de València.