Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

Els col·lectius antimonàrquics afirmen que les citacions judicials es basen en un “arxiu polític il·legal” dels Mossos

Els col·lectius de l’esquerra independentista gironina que han organitzat les mobilitzacions antimonàrquiques a la ciutat consideren que les citacions de l’Audiència Nacional als 23 encausats relacionats amb delictes d’injúries a la Corona es basen en un ‘arxiu polític absolutament il·legal’ dels Mossos d’Esquadra. Segons ha explicat el portaveu d’Alerta Solidària, Lluís Sales, una prova de l’existència d’aquest arxiu és que en els informes remesos a l’Audiència Nacional es fa referència a l’activitat política dels encausats perquè s’hi pot llegir una frase on hi diu ‘se’l coneix àmpliament per haver assistit a manifestacions anteriorment’. Un altre dels fets que, segons Sales, ‘demostra que s’utilitzen aquests arxius’ és el sistema de citacions. ‘La majoria de citacions s’han fet amb trucades de telèfon als mòbils particulars. Com els tenen? Perquè es remeten a l’arxiu policial que tenen per controlar la nostra activitat política, que és legítima’, ha criticat Sales.

Redacció 31/10/2007

A més, Sales ha criticat l’actitud ‘col·laboracionista’ tant dels Mossos d’Esquadra com del Govern que, comenta, ‘encara ara continuen passant informes a l’Audiència Nacional’. Aquest aspecte és un dels eixos de denúncia pel qual han convocat mobilitzacions pel pròxim u de novembre per donar suport, un cop més, als 23 encausats. Aquesta nova mobilització s’emmarca dins la celebració de les Fires de Sant Narcís de Girona, segons Sales, no és casualitat ja que la intenció és ‘incidir en plenes fires que l’ajuntament ha organitzat i diuen que són meravelloses però obvien que hi ha nou persones de Girona encausades’. Per aquest motiu, el pròxim dijous a les set de la tarda hi haurà un acte polític que inclourà quatre parlaments i després una manifestació pels carrers de la ciutat que culminarà davant la delegació del Govern, al carrer Jaume I.

‘Festa sí, lluita també’. Amb aquesta afirmació, Sales ha aprofitat per fer una crida als gironins perquè se sumin als actes de protesta. En total, són set col·lectius de l’esquerra independentista els que s’han unit per convocar aquesta mobilització que durà per lema ‘Els catalans i les catalanes no tenim rei. Independència’. ‘Totes les entitats i associacions hem consensuat un lema, que no només és per Girona sinó per totes les mobilitzacions de suport als encausats’, ha afirmat Sales. Entre aquestes organitzacions hi ha la CUP, Maulets, Alerta Solidària, Endavant o el Moviment de Defensa de la Terra, entre d’altres. ‘L’única sortida raonable és l’arxiu dels 23 casos’, opina el portaveu d’Alerta Solidària.

D’altra banda, Sales ha fet un repàs a la situació dels joves que han estat citats a declarar a l’Audiència Nacional. Concretament, han exposat el cas dels joves de Figueres als quals la Policia Municipal va atribuir unes pintades on s’hi podia llegir ‘Cremem el Rei’. Segons Sales, l’advocat d’un dels joves, el que és major d’edat, Benet Salellas, ha presentat un recurs per evitar que el seu cas passi a mans de l’Audiència Nacional. Pel que fa a l’altre jove, que és menor i ja va declarar al Jutjat de Menors de Girona, Sales qualifica d”absurd’ que per una trucada al telèfon mòbil del major d’edat quan el va aturar la policia hagi hagut de declarar. ‘Només per una trucada a un telèfon mòbil ja pots haver d’anar a declara i passar per moments durs’, subratlla.

A més, aquest dimarts un dels dos joves que van cremar fotografies del rei el dia que el monarca visitava Girona, el passat 13 de setembre, Jaume Roura, ha explicat que ja han presentat l’escrit de defensa a l’Audiència Nacional. ‘Ens declarem autors dels fets i expliquem que és una legítima acció de protesta i un dret que té el poble a manifestar-se’. De la mateixa manera, Roura ha explicat que hi han adjuntat 200 autoinculpacions que gent han signat en solidaritat amb Roura i Enric Stern.

Acte polític i manifestació

Lluís Sales ha concretat quins són els actes que han organitzat pel pròxim dijous. A les set del vespre començarà un acte polític a la plaça Constitució de Girona que comptarà amb quatre parlaments. Alerta Solidària farà un repàs i una valoració de la situació viscuda des del passat 13 de setembre, un representant dels encausats farà un ‘discurs més vivencial’ sobre el que ha suposat haver d’anar a declarar a l’Audiència Nacional, es llegirà el manifest de la concentració i, finalment, l’ex coordinador d’Unió de Pagesos i militant de CUP, Pep Riera farà un parlament propi.

Després d’això, una manifestació recorrerà els carrers de la ciutat ‘evitant el barri vell, perquè són les festes i per no entorpir l’activitat’, ha explicat Sales, que sortirà de la plaça Constitució, es dirigirà pel carrer Jaume I fins a la plaça del Lleó, anirà a la plaça Catalunya i baixarà pel carrer Sant Francesc fins a arribar a la subdelegació del Govern a Jaume I. A més, Sales ha explicat que han informat de la convocatòria però que no han rebut autorització i espera que ‘el desplegament policial no coarti la llibertat de manifestació, com va passar el dia 15’.