Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

“Els Colau” una nova moneda que ho arreglarà tot

|

- Publicitat -

Una proposta no treballada que aconsegueix el que buscava, un titular mediàtic i sense contingut real

La creació d'una moneda local és un dels punts del programa electoral que Barcelona En Comú ha penjat al seu web que ni tant sols va ser votat entre els seus afiliats. “És una manera de promoure el desenvolupament local i de generar un efecte multiplicador de la riquesa que beneficiï principalment el petit i mitjà comerç”, defensen. Unes frases que no parlen de les dificultats per imposar un model no obligatori i sense masses garanties d’eficàcia.

Publicitat

El fracàs del model a Toulouse, tant sols 1.850 la fan servir de manera regular

Un dels exemples en què pensa la candidatura d'Ada Colau a l'hora de fer aquesta proposta és la Sol-Violette, la moneda local que es fa servir a Toulouse des del 2011. 1.850 persones la fan servir de manera regular per comprar als comerços de la ciutat. La taxa de canvi permet canviar 20 euros per 21 sols i, per contra, penalitza el canvi de sols a euros (21 sols = 20 euros). Per evitar que s'acumuli, cada bitllet caduca al cap de tres mesos d'haver-lo adquirit.

El dret a decidir si però no, sobretot no per parlar del dret a la independència

Per últim, la defensa del dret a decidir s'inclou en el capítol sobre la democràcia oberta. La referència ocupa menys d'una pàgina, però serveix perquè Barcelona En Comú es posicioni a favor del dret a decidir dels catalans i reclami l'impuls d'un procés constituent a Catalunya. En cap cas es fa referència a la independència de Catalunya i es parla de “donar ple suport des de l'Ajuntament a totes les iniciatives que, impulsades per la societat civil, suposin un avenç per obrir processos constituents que portin a les transformacions democràtiques i socials àmpliament reclamades per la majoria de la societat”.

Fomentar la cultura de la subvenció i el vot captiu

Més enllà de la moneda local, el programa de Barcelona En Comú inclou diverses iniciatives per a impulsar l'economia social i solidària. Entre d'altres, “oferir el patrimoni públic entitats socials mitjançant la cessió d'infraestructures públiques (terres, sòl, polígons…); impulsar el lloguer i/o l'accés preferencial a persones aturades de llarga durada de locals municipals buits als diferents barris, a preu baix i per desenvolupar-hi activitats d'alt valor afegit ambiental i social; organitzar fires sense ànim de lucre per a emprenedors socials, preferentment en espais emblemàtics i en territoris que han anat teixint experiències i xarxes en aquest sentit (Cotxeres de Sants, Fabra i Coats, etc.); contribuir al finançament de les iniciatives inspirades en l'economia d'allò comú i en la producció distribuïda des de l'associacionisme i el cooperativisme.

Tot pagat i sense esforç, una aposta per les polítiques típiques a Andalusia i Extremadura

Garantir els subministraments bàsics i recuperar el control de la gestió de l'aigua són dues de les propostes principals per combatre la pobresa energètica. Precisament Ada Colau ha centrat els darrers actes de campanya en aquestes qüestions, prometent que convocarà les empreses subministradores per exigir-les que aturin els talls d'aigua, llum i gas i plantejant la remunicipalització de l'aigua. Altres prioritats són:
 
Contra la cultura de l’esforç i l’emprenedoria

Pel que fa a la lluita contra les desigualtats i la pobresa: establir una renda municipal complementària perquè ningú estigui sota el llindar de la pobres; garantir l'empadronament i targeta sanitària per a tothom; assegurar el dret a l'alimentació bàsica, per exemple, incrementant les beques menjador en totes les etapes educatives obligatòries; prioritzar les inversions en els barris més desafavorits

Cap concreció en la política de preus del transport públic

El transport públic és una altra peça fonamental del programa. BComú vol convertir el transport públic metropolità en un sistema únic intermodal que integri tant les xarxes de metro, bus i tramvia, com la bicicleta (bicing-ebicing) i el servei de cotxe compartit (carsharing). Sobre l'Avinguda Diagonal plantegen connectar-hi les xarxes de Tramvia amb una urbanització completa del carrer. L'estació de la Sagrera és un altre dels projectes que volen prioritzar, per convertir el barri en una peça clau per renovar el model de mobilitat a la ciutat. A més, la línia 9 del Metro forma part de les infraestructures bàsiques a completar, juntament amb la remodelació de l'estació de Sants.

Aprofitar els desnonaments en clau política

En matèria d'habitatge, la candidatura encapçalada per l'exportaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, planteja impulsar una política activa per localitzar pisos i solars buits. Un cop detectats, oferir incentius per afavorir-ne la cessió, el lloguer o l'edificació dels terrenys si es tracta de petits propietaris. En cas que la propietat sigui de bancs, fons voltors o grans propietaris, reclamen que s'iniciï el procediment administratiu orientat a sancionar la propietat de pisos i solars buits. L'oposició frontal als desnonaments i la recerca d'habitatge social per a totes aquelles persones que ho necessitin són altres propostes en aquest àmbit.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut