Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Els cecs podran votar en secret per primera vegada

Les persones invidents podran votar de manera secreta per primera vegada en les pròximes eleccions generals el 9 de març, fent una sol·licitud prèvia del 15 de gener a l’11 de febrer al telèfon 900150000, del Ministeri de l’Interior. Després d’una llarga defensa de l’Associació Catalana per la Integració del Cec (ACIC), marcada per diferents actes reivindicatius, les persones cegues o amb deficiències visuals podran dipositar la seva papereta a les urnes, gràcies a la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) i a la implantació de dos sistemes combinats (mètode suec i plantilles) perquè els invidents puguin votar amb total autonomia, sense haver de confiar el seu vot a terceres persones.

Redacció
Redacció 14/01/2008

Amb la dissolució de les Corts que s’ha de fer efectiva aquest dilluns, comença un nou procés electoral que tindrà una novetat significativa per a les persones cegues, que per primera vegada podran votar de manera secreta. Les persones que desitgin votar de manera accessible han de posar-se en contacte amb el Ministeri de l’Interior a través del telèfon gratuït 900 150 000.

El dia de les eleccions, al col·legi electoral, la persona sol·licitant trobarà un ‘pack’ de votació en Braille, que contindrà les instruccions i tants sobres com opcions polítiques. Aquests sobres estaran identificats en Braille i contindran la papereta idèntica a les que fa servir qualsevol altra persona, amb la llista electoral del partit corresponent.

Aquest pack també contindrà un altre sobre, marcat en Braille, que serà el sobre de votació, on s’introduirà la papereta. L’elector també trobarà una plantilla per a la votació al Senat, que li permetrà marcar sense ajuda d’altres persones les candidatures de la seva preferència.

Un cop tancat el procés d’elaboració de les llistes electorals, mitjançant el telèfon gratuït i també a la web del Ministeri, les persones interessades podran consultar de manera accessible les candidatures que es presenten i les persones que les formen.

Reivindicació històrica

Des de fa més de quatre anys, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec ha portat a terme diferents campanyes de sensibilització i reivindicació per aconseguir aquesta fita històrica i el dret al vot secret per als invidents recollit en la Constitució Espanyola.

Durant aquests darrers quatre anys, s’han recollit 21.011 signatures, s’han fet propostes als grups parlamentaris perquè facin preguntes, s’han presentat mocions a diferents ajuntaments, s’ha instat al síndic de Greuges, s’han presentat queixes a les Juntes Electorals en cada un dels processos electorals i s’han fet altres accions que han permès que el dia 9 de març esdevingui un dia important per al col·lectiu.

Des de l’ACIC es valora molt positivament la implantació d’un sistema que permet als invidents exercir el dret a vot de manera normalitzada i autònoma. El vicepresident de l’entitat i impulsor de la plataforma Vot Accessible, José Ángel Carrey, fa una crida a totes les persones invidents perquè sol·licitin aquest sistema i ‘poder així exercir el dret constitucional al vot secret’.