Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Els Castellers de Vilafranca preparen una estada a Xile per desenvolupar un programa d’integració social a través dels castells

En dos barris de Santiago de Xile, s’està portant a terme un programa d’integració social a través del món dels castells que vol ajudar les comunitats enfrontades pels efectes de la dictadura militar d’Augusto Pinochet a trobar noves vies de comunicació, solidaritat i treball conjunt. Algun membre dels Castellers de Vilafranca ja ha participat en la posada a punt d’aquest programa, però ara és la colla en el seu conjunt la que està preparant una estada al país sudamericà per fer-hi tallers i actuacions públiques i col·laborar així en el desenvolupament del pla. Integrants de la colla es reuniran dijous vinent amb responsables de Cultura Popular de la Generalitat, que s’ha interessat en el projecte, i de la trobada podria sortir la confirmació oficial que l’experiència pot tirar endavant.

Redacció
Redacció 03/09/2007

El president dels Castellers de Vilafranca, Josep Cabré, s’ha mostrat optimista i ha apuntat que hi ha un ‘90% de possibilitats’ que el projecte es porti a terme. Si el resultat de la reunió és positiu i s’aconsegueixen resoldre part dels problemes econòmics que comportaria el viatge, uns 150 membres de la colla es desplaçarien entre vuit i deu dies del mes de gener a Xile per ensenyar els seus coneixements a les vuit colles de castellers que ja s’han format en els darrers temps a la capital del país.

El president dels castellers ha apuntat que també podrien fer un parell d’actuacions públiques als dos barris de Santiago on ja hi ha colles i fins i tot ha comentat que hi podria haver la possibilitat de fer-ne una tercera davant el Palau de la Moneda, seu de la presidència de la República de Xile.

De fet, el govern d’aquest país està mostrant un clar suport al desenvolupament d’aquesta activitat castellera tal com es va poder comprovar fa mig any quan les noves colles de la ciutat van actuar a l’Estadi Nacional durant la celebració del primer aniversari de l’arribada a la presidència de Michelle Bachelet. Cabré ha comentat que un membre dels Castellers de Vilafranca que estava al país per mirar de perfeccionar les tècniques de les colles locals va presenciar com aquestes actuaven davant de 80.000 persones a l’estadi i que fins i tot l’alcalde de Santiago de Xile va pronunciar unes paraules d’agraïment en català.

Cabré ha explicat que, a més de ser un element per potenciar la cultura catalana a l’exterior, el fet que a Xile s’equipari el fet casteller amb valors de millora de les relacions socials entre comunitats en conflicte latent és un nou camí que seria bo treballar. Ha comentat que al país sudamericà estaven buscant activitats d’equip en què hi pogués participar qualsevol persona sense que el sexe, l’edat o l’estatus social fos massa determinant per formar-hi part. I en els castells sembla que hi han trobat una via. A les ja conegudes qualitats de força, equilibri, valor i seny que històricament han definit els castellers a Catalunya, s’han trobat amb què els xilens hi afegeixen conceptes com amistat i solidaritat, tot això en un context social de desconfiança i confrontació.

L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, empreses privades amb interessos a Xile i els mateixos membres dels Castellers de Vilafranca ja s’han compromès a aportar part dels 150.000 euros que calculen que els podria costar el viatge. Ara esperen que des del Govern també s’aporti una petita subvenció per acabar de fer possible el desplaçament.