Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Els candidats del PSC hauran de fer públic el seu patrimoni i ingressos i justificar l’acumulació de càrrecs

|

- Publicitat -

‘El dany sobre les sigles del PSC és greu, i el dany en la nostra imatge també. Com a primer secretari demano disculpes a tothom, a tots els nostres votants, en especial als ciutadans de Santa Coloma’, ha assegurat Montilla davant dels alcaldes i regidors del PSC concentrats a la IV Convenció Municipal del partit. ‘Però amb la mateixa humilitat que demano disculpes, també dic amb tot l’orgull i tota la força que ni tots som iguals ni tots reaccionem igual’, ha afegit.

El primer secretari del PSC ha remarcat que als militants socialistes els uneix ‘uns principis, uns valors, uns ideals, unes normes i un projecte’, i ha deixat clar que aquest ‘no és un partit d’amics’. Montilla ha volgut deixar clar que ‘en política cap causa justifica els mitjans’ i ha rebutjat que es pugui incomplir la llei per cap projecte. ‘Ara’, ha afegit, ‘estem davant d’una prova decisiva, que ens obliga a actuar amb contundència per a dignificar la funció pública i evitar que la política s’allunyi de l”ànima i del cor dels ciutadans’.

Publicitat

Contracte per a tots els candidats

Amb voluntat de donar resposta a aquesta desafecció política de la ciutadania i com un pas per assegurar la ‘tolerància zero’ cap a la corrupció, Montilla ha anunciat que impulsarà dins del PSC un contracte de servei amb la ciutadania que haurà de signar cada candidat socialista i que pretén garantir la ‘total transparència’ de la seva dedicació pública.

Montilla ha recordat que el codi ètic del partit ja és ‘exigent’ i que ‘molts s’han sorprès’ de la reacció ‘contundent’ del PSC. De fet, ha volgut deixar clar, en una clara referència a Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, i la seva relació amb CDC, que al PSC ‘gent que ha cobrat comissions o ha evadit capitals no hi tenen lloc, encara que no ocupin cap càrrec públic o no ocupin cap càrrec orgànic’.

Però ara pretén fer molt més evident el compromís dels candidats amb la transparència, que haurà de ser ‘signat individualment’ i que els vincularà ‘individualment i de forma pública’, i que el president de la Generalitat vol tenir enllestit de cara a la tardor del 2010, quan està previst que se celebrin eleccions al Parlament. ‘La ciutadania ha de saber a què dediquem la jornada laboral, a què destinem els seus impostos’, ha assegurat el president’, que ha parlat de ‘compromís ètic’ incompatible amb ‘l’ús del poder en benefici propi, amb el transfuguisme o amb beneficiar interessos de part’.

Aquest contracte, ‘signat en públic i a disposició de tothom’, haurà d’incloure aspectes com transparència en els ingressos i en els patrimonis, en les funcions que es fan o en ‘quines raons obliguen a una mateixa persona a ocupar diversos llocs de responsabilitat’, per evitar ‘la demagògia d’alguns’. Montilla també ha parlat de ‘transparència en la gestió’ i d’una ‘agenda pública a l’abast dels ciutadans’, i ha apostat per un balanç anual dels contractes.

El primer secretari ha explicat que ha decidit obrir aquesta reflexió al partit amb l’objectiu de tenir-ho a punt a la tardor de l’any que ve, coincidint amb els propers comicis, les eleccions al Parlament. Montilla, a més, ha afegit que, a més d’impulsar mesures al partit, també s’hauran de fer noves actuacions a nivell de Govern i de Parlament, amb l’objectiu d’aconseguir una ‘regeneració i revitalització de la política’, perquè ‘sense una societat que estimi la política no tenim opció com a projecte polític transformador’.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut