Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Els avantatges de ser mare passats els 35 anys

Redacció
Redacció 09/06/2010

A mesura que les dones ens anem fent grans la probabilitat de quedar-nos embarassades disminueix. Els ovaris envelleixen i el procés de maduració dels òvuls no funciona als 35 anys tan bé com quan en tenim 25. Fins i tot, sovint es produeixen cicles sense ovulació.

Amb l’edat també disminueixen el nombre d’òvuls que tenim disponibles. En aquest sentit, cal destacar que una dona neix amb dos milions d’òvuls aproximadament, amb la menarquia (la primera regla) encara en tenim uns 400.000 però cap als 35 anys només ens queden al voltant de 35.000.

De fet, als 24 anys és quan la dona té més possibilitats de quedar-se embarassada. Al voltant dels 35, la taxa d’embaràs es situa propera al 10% per cicle, tot i que, com és d’esperar, cada persona és un cas diferent. A més, la fertilitat real d’una dona també depèn del seu estat de salut, tant físic com psicològic.

Un estudi recent, publicat a la prestigiosa revista científica Nature i realitzat per l’Escola Mèdica de Harvard, assegura que les dones que tenen un fill en edat tardana envelleixen més a poc a poc i viuen més anys que les altres dones.

Els investigadors de l’estudi creuen que tant l’endarreriment de la menopausa com tenir fills passats els 40 anys implica que les dones estan més temps protegides del pas del temps gràcies a unes hormones anomenades estrògens -produïdes bàsicament pels ovaris- que s’encarreguen, entre moltes altres coses, al desenvolupament de les característiques físiques de la dona madura.

Els experts expliquen que l’endarreriment de la maternitat és fruit, entre altres factors, a la incorporació de la dona al món laboral i als matrimonis cada vegada més tardans.

Cal destacar que els metges no recomanen que una dona embarassi passats els 35 anys, ja que és a partir d’aquesta edat quan hi ha un risc major de patir algun tipus de complicació com és el cas de d’una diabetis gestacional, alteracions a la tiroides, avortaments espontanis o que el fetus pateixi algun tipus d’alteració genètica.

El director de la clínica IVI de Santiago de Chile, Carlos Troncoso, precisa que si una dona té 38 anys, ha tingut cicles menstruals normals i, a la vegada, no presenta cap mena d’antecedent patològic a la seva família, aquesta només necessita un control ginecològic habitual per a intentar concebre un fill.