Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els autors valencians triomfen als Octubre

|

- Publicitat -

El cineasta Samuel Sebastián ha explicat que mai havia fet teatre fins ara i que aquest és el primer concurs al qual es presenta. Ha assenyalat que la seva obra, ‘Les habitacions tancades’, reflecteix la conversa que mantenen un pare i una filla abans de dinar i després que el pare hagi abusat d’ella. L’autor ha afegit que va escriure l’obra en tant sols una setmana perquè és ‘molt intensa’ així com que està pensada per ser representada únicament per dos actors.

Per la seva part, el guanyador de la categoria de poesia, Josep Lluís Roig, amb el poemari ‘Peixos d’un mar sec’ i el pseudònim Jaume Roig, ha dit que volia ‘desencallar-se’ perquè quan es publica habitualment es corre el risc de repetir-se. En aquest sentit, Roig ha afegit que el poemari ha estat una ‘catarsi’ i ha agraït al jurat el seu suport perquè quan es fa una obra nova hi ha la por que no agradi. El llibre presenta un poema sintètic abstracte a l’esquerra que entra amb diàleg amb un poema més llarg, més desinhibit i explícit a la dreta.

Publicitat

Pel que fa a l’Assaig de narrativa, el seu guanyador, Antoni Defez, s’ha atrevit a abordar la qüestió de la nació i del nacionalisme des d’una perspectiva purament filosòfica, defugint l’habitual mirada de la política o la sociologia amb l’obra ‘Realisme i nació: un assaig de filosofia impura’. Així mateix, ha afegit que el seu assaig consta de dues parts, una més teòrica i una altra centrada en el concepte de nació. Segons Defez, una nació existeix si hi ha la suficient massa crítica de gent que se la creu, si no, no existeix.

En Narrativa, Xavier Alaiga ha guanyat amb l’obra ‘Els neons de Sodoma’, la qual ha definit com ‘una novel·la divertida, paròdica i grotesca, que mostra la decadència de la ruralitat de manera fluïda i fresca’.

Per últim, el Ramon Barnils de periodisme d’investigació ha recaigut a ‘La València de Hitler’ de Mario Reyes amb la qual ha volgut cridar l’atenció sobre un període de temps controvertit, sobre el qual s’ha imposat el silenci més absolut. Segon Reyes, el nazisme va concitar l’adhesió de milers de persones fins al punt que es van convocar manifestacions a favor de l’Alemanya de Hitler i en contra de Gran Bretanya. Reyes també ha comentat fets com la presència de la Gestapo a València i el discurs nazi infiltrat en els espais d’oci dels valencians a través de pel·lícules, obres teatrals, música o els diaris de capçalera.

La Nit dels Octubre homenatja el monestir de Poblet i l’artista alcoià Antoni Miró

Els Premis Octubre s’han acomiadat un any més amb l’acte de lliurament dels premis literaris i de periodisme, juntament amb els premis a les personalitats, que enguany han recaigut a l’artista alcoià Antoni Miró i a la figura del pare abat del monestir de Poblet, Josep Alegre, pel fet que s’està commemorant el 800 aniversari del naixement de Jaume I el conqueridor i és en aquest monestir cistercenc que hi ha enterrat el monarca.

La gala ha arrancat passades les nou del vespre i ha estat dirigida per l’actriu valenciana Rosanna Pastor. Així mateix, també hi ha hagut lloc per als discursos dels premiats en cadascuna de les categories i també per als homenatjats i el responsable de l’Editorial 3i4, Eliseu Climent.

D’altra banda, no tot han estat paraules i tal com ja va succeir l’any passat en l’homenatge a Lluís Llach, enguany també hi ha hagut un espectacle visual i sonor. Aquest ha anat a càrrec de la companyia gironina Deambulants, especialitzada amb espectacles aeris de format vertical de manera que amb les seves acrobàcies despenjades des del sostre de tres pisos de l’Octubre han deixat bocabadats als assistents a la vetllada.

L’OCCC s’ha omplert de convidats a la gala dels Premis Octubre. D’entre aquests, molts representats d’institucions diverses com Margarida Aritzeta, en representació del govern, el delegat del govern valencià Ricardo Peralta, el representant del govern de les Illes Balears, Francesc Gálvez, membres de la Diputació de Lleida i dels Consells de Mallorca i Eivissa, els alcaldes i representants dels municipis d’Elx, Eivissa, Tordera, Silla, Riudecanyes, Montblanc, Benetússer, Godella i les Borges Blanques, entre d’altres.

A més a més, també hi havia l’expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, la directora de TV3, Mònica Terribes, l’exministra socialista de Cultura, Carmen Alborch; el secretari general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Carles Mundó; els rectors de les Universitats d’Alacant i de València, representants de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), l’Institut d’Estudis Il·lerdencs (IEI) i la Societat Coral el Miraclet, i els secretaris generals de CCOO, el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament i la UGT del País València i Catalunya. Finalment, representants d’UDC, CDC, el PSC i el PSPV, el Bloc, ERC, EU i Iniciativa.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut