Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Els autònoms catalans han avançat a Hisenda prop de 440 milions en concepte d’IVA de factures encara no cobrades

Els autònoms que despleguen la seva activitat a Catalunya han avançat a Hisenda 438,4 milions en concepte d’IVA de factures emeses però encara no cobrades per part dels seus respectius proveïdors, segons un informe elaborat per la Federació Nacional d’Associacions de Treballadors Autònoms (ATA). En el conjunt de l’estat espanyol, l’avançament a Hisenda en concepte d’IVA no cobrat suma un total de 1.820 milions. Lorenzo Amor, president de l’ATA, ha criticat al govern espanyol perquè ‘continua obligant’ pagar l’IVA de les factures emeses i no cobrades mentre que el conjunt de les administracions públiques tenen pendent de pagar factures als autònoms espanyols per valor de 14.900 milions.

Redacció
Redacció 16/08/2011

Lorenzo Amor ha reclamat al govern espanyol que posi en marxa un canvi en el sistema de tributació de l’IVA i l’adapti a l’esperit de la lletra de la directiva comunitària del 15 de juliol del 2010 que permet als països de la Unió Europea una reforma tributària que implanti un tractament de l’IVA amb criteris de caixa, un cop cobrada la factura, i no en criteris d’emissió de la factura, com fins ara està regulat a l’estat espanyol i a la majoria de països europeus.

El president de l’ATA ha manifestat que ‘queda patent’ que no ‘hi ha voluntat política de canvi’ per part del govern espanyol. Amor ha dit que el govern ‘no fa cas a la directiva europea, incompleix els acords tancats amb la Mesa d’Autònoms del 5 de maig del 2009’ i ja acumula ’51 ajornaments en el tràmit d’esmenes a la proposició de llei presentada pel Partit Popular que pretén canviar l’actual sistema de tributació de l’IVA perquè els autònoms paguin l’IVA de les factures ‘un cop que es cobrin’.

Lorenzo Amor ha demanat al govern espanyol, que amb tràmit d’urgència’ aprovi en el consell de ministres d’aquest divendres una nova normativa en el tractament de l’IVA més favorable per als autònoms.

Catalunya, amb 438,4 milions és l’autonomia de l’estat espanyol que té un volum de diners més elevat avançats a Hisenda, seguit de Madrid, amb 362 milions, Andalusia amb 224,7 milions, el País Valencià amb 201,9 milions fins un total de 1.819,1 milions en el conjunt de l’Estat.