Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els arxius secrets del Vaticà sobre els papes Borja ja es poden consultar a València

Els arxius secrets del Vaticà sobre els papes Borja ja poden ser consultats pel públic. Aquest dimecres s’ha obert la primera de les quatre caixes que contenen aquests documents i que han estat digitalitzats. El director de l’Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, ha signat aquet dimecres a València un conveni marc de col·laboració amb l’Institut Internacional d’Estudis Borgians, representat per Eliseu Climent; la Fundació Axa-Winterthur, representada pel seu president D. Jaime de Marichalar; l’Archivio Segreto Vaticano, representat pel seu secretari general Luca Carboni; i la Corporació Municipal de Gandia, representada per l’alcalde José Manuel Orengo, per promoure internacionalment l’estudi i la difusió de la documentació relativa als Borja.

Redacció
Redacció 22/11/2007

Amb aquest conveni es pretén establir un marc de cooperació entre aquestes institucions que tingui per objectiu dissenyar, impulsar i coordinar un conjunt d’iniciatives internacionals d’investigació, recopilació, classificació, conservació i divulgació de tots els materials, documents i aspectes culturals relacionats amb la família Borja.

Aquests documents permetran aprofundir en la influència dels papes Borja dins l’Església. La presència històrica, cultural, política i lingüística de la família Borja a Europa, constitueix, des del punt de vista de la cultura occidental, una de les màximes fites de la projecció internacional de la cultura catalana.

En el decurs de l’acte, el president de la fundació Axa-Winterthur, que ha finançat la digitalització dels documents, i el secretari general de l’Archivio Segreto Vaticano, han obert la primera de les quatre caixes que contenen l’arxiu secret del Vaticà que a partir d’ara estan a l’abast de tothom. L’acte ha acabat amb la interpretació, per primera vegada a València, del Cant de la Coronació d’Alexandre VI.