Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Els arqueòlegs descobreixen un mosaic i restes funeràries al Pati de les Clarisses de Tarragona

Els arqueòlegs de l’empresa Némesis han descobert un mosaic i diferents restes funeràries al Pati de les Clarisses de Tarragona, situat a l’avinguda Ramon y Cajal. De moment, encara no s’han pogut datar les restes que s’han trobat i caldrà esperar un parell de setmanes per poder determinar amb exactitud si es tracta d’una zona de necròpolis, tot i que de moment tots els indicis fan pensar que sí. Una de les arqueòlogues de Némesis, Loli Ynguanzo, ha explicat que el mosaic està bastant ‘arrasat’ i que caldrà la col·laboració dels restauradors per poder descobrir el dibuix que hi ha a la zona central del tros de mosaic que s’ha conservat.

Redacció
Redacció 05/12/2007

D’altra banda, Ynguanzo ha apuntat que encara falta excavar l’habitació del costat del mosaic, on ‘amb una mica de sort’ podria haver-hi un altre mosaic més ben conservat.

Un dels punts més fructífers de l’excavació és la zona on s’ha trobat un enterrament amb tègula de doble vessant. De moment encara no s’ha pogut datar cronològicament ja que només s’han trobat les cames del cos que hi havia enterrat i els ossos estaven malmesos i xafats, segurament pel posterior ús agrícola de la zona. A uns tres metres d’aquest enterrament s’ha trobat una àmfora que, tot i que encara està per excavar, tot fa pensar que es podria tractar d’un enterrament infantil, una incògnita que es podrà resoldre en finalitzar l’excavació d’aquí dues setmanes.

Entre les incògnites d’aquestes excavacions també s’ha trobat una estructura que és una mena de clot que està cremat. L’arqueòloga Ynguanzo ha estat molt prudent i no ha volgut aventurar-se sobre la utilitat d’aquesta estructura. En el conjunt de les excavacions del Pati de les Clarisses també hi ha un mur de sis metres i un seguit de carreus molt ben treballats que estaven sobre de la zona on s’ha trobat el mosaic.

Ynguanzo ha explicat que encara no se sap amb exactitud la cronologia del conjunt de troballes, però ha apuntat que hi ha restes de diferents èpoques i que en cap moment hauria conviscut en la mateixa època una zona de necròpolis amb una zona d’hàbitat, ja que durant l’època romana el món dels vius i els morts mai estaven junts. D’aquí se n’extreu que a partir de les restes funeràries que s’hi han trobat i la proximitat amb la necròpolis paleocristiana, les restes que hi ha al Parc de la Ciutat i les del subterrani del Parc Central, podria tractar-se d’una zona de necròpolis. Amb tot Ynguanzo vol esperar a completar les excavacions per tal de poder afirmar que es tracta d’una necròpolis, ja que l”arqueologia dóna moltes sorpreses’.

De moment, s’estan traient nivells de terra per després poder buidar les diferents estructures que hi ha, com un conjunt d’habitacions en bateria que encara falta per excavar i on hi podria haver més restes funeràries. Entre les peces que s’han trobat hi ha des de ceràmiques campanianes i parets fines del s. I dC fins a ceràmica vidriada del s. XVII. Una de les restes curioses que s’han trobat és un tros de ceràmica comú amb un motiu fàl·lic.

La regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, ha explicat que un cop es tinguin els resultats de l’excavació caldrà pactar amb el departament de Patrimoni de la Generalitat per veure què cal fer i si cal procedir amb un desmuntatge i catalogació de les restes que s’han trobat.