Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Els antiMAT nordcatalans volen que científics independents controlin la construcció de la línia

|

- Publicitat -

Unes dues-centes persones han assistit aquest dissabte, al poble de Baó, al Rosselló, a la conferència organitzada pel col·lectiu ‘No a la THT’ sobre els resultats de les últimes recerques que s’han fet sobre els camps electromagnètics i les línies de molt alta tensió aèria i soterrades així com els problemes que posen en relleu les antenes i els telèfons mòbils.

A l’acte hi ha participat el portaveu del col·lectiu gironí ‘No a la Mat’, Joan Martí, que, com a metge, ha explicat els problemes sanitaris ‘reals i existents’ que poden provocar les radiacions electromagnètiques emeses per les línies de molt alta tensió.

Publicitat

‘Hi ha tota una sèrie de malalties molt severes com ara càncers de cervell o leucèmia que, a llarg termini, poden afectar les persones que viuen al costat de les línies de molt alta tensió’, ha explicat Martí, que també ha denunciat que a Catalunya la línia s’està fent sense respectar la distancia mínima de seguretat que és 200 metres entre la instal·lació i les cases habitades.

El portaveu de ‘No a la Mat’ ha explicat que, al contrari del que passa a la Catalunya del Nord, a Catalunya el territori ‘ha estat totalment abandonat’ i que fins ara només els ha escoltat el síndic de greuges, Rafael Ribó, i Brussel·les, on han denunciat l’informe del mediador Mario Monti.

‘Red Electrica d’Espanya està manant la política energètica de la Generalitat de Catalunya. El senyor Maura, actual secretari general d’Energia al departament d’Economia, fa tres anys estava dirigint Red Electrica d’Espanya que és la promotora. Hi ha un vincle econòmic claríssim a dins de la política catalana i això ho hem denunciat aquí i a Europa. Per això hi ha aquesta diferència de tracte entre la Catalunya del nord i la Catalunya del sud’, afirma Martí.

Respecte al tram soterrat de la MAT, entre Baixàs i Santa Llogaia, el científic francès Pierre Le Ruz ha dit que aquesta tècnica és ‘un mal menor’ comparada amb una línia aèria ja que permet eliminar els camps electromagnètics.

Tot i això les mesures de precaució han de ser òptimes, segons Le Ruz, i, per evitar qualsevol problema, la línia ha de ser soterrada com a mínim a 1,20 metres de profunditat, i els materials utilitzats tant pel cablatge com per l’aïllament han de ser de molt bona qualitat.

Com a responsable del Centre de recerca i d’informació independent sobre les radiacions electromagnètiques, expert científic al Parlament europeu i consultor del Consell d’Europa, Pierre Le Ruz ha ofert la seva col·laboració a Joan Martí per defensar les al·legacions de ‘No a la MAT’ a Brussel·les.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut