Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Els alcaldes de la CUP no aniran a declarar davant la Fiscalia

Davant l'anunci del fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, sobre la citació dels alcaldes i alcaldesses que han signat els decrets de suport al Referèndum d'Autodeterminació de l'1 d'Octubre, i l'ordre als Mossos d'Esquadra de detenir a aquelles que no hi compareguin, la CUP ha assegurat que no compareixeran davant les citacions del fiscal general de l'Estat i “emplacem a la resta de forces polítiques a fer el mateix”.

Redacció
Redacció 13/09/2017
Tal com expliquen en un comunicat, això és possible per l''empara de la Llei 19/2017 del Referèndum d'Autodeterminació i de legitimitat democràtica majoritària de les catalanes i catalans que volen exercir el seu dret a vot el dia 1 d'Octubre.
 
La capacitat per ordenar detencions
 
La CUP denuncia també que la Fiscalia General de l'Estat no pot ordenar la detenció dels alcaldes i alcaldesses perquè està “limitada pel seu estatut” i afegeixen que “ordenant aquestes detencions sobrepassaria el seu límit competencial vulnerant els drets fonamentals, entre ells, el de la llibertat”.
 
La formació anticapitalista explica que respondran conjuntament “davant l'estratègia repressora de l'Estat per tal de fer valdre el que entenem que és un mandat popular majoritari emprat en el dret inalienable dels pobles de la seva autodeterminació”.


“Ens hauran de venir a buscar”

L'alcalde d'Argentona, el cupaire Eudald Calvo, ha assegurat en declaracions a l'ACN que no té intenció de personar-se als jutjats per declarar en relació al decret per a la cessió d'espais per l'1-O.

Calvo reconeix que la decisió col·lectiva de tots els alcaldes de la CUP és la de no facilitar la feina a la justícia espanyola perquè entenen que “no té eficàcia” en territori català. “Si volen saber alguna cosa ens hauran de venir a buscar”, ha etzibat Calvo.

L'alcalde espera que si s'acaben produint detencions, la societat civil faci costat als alcaldes i es respongui massivament als “atacs demofòbics”.

Les alcaldies de la CUP

La CUP té 28 alcaldies, a banda de la confluència 'Crida per Sabadell' que té el cupaire Matías Serracant per alcalde. Serracant va signar el decret de suport a l'1-O però la ciutat no consta al llistat de l'AMI amb aquests 712 alcaldes, que la fiscalia ha fet servir com a referència.
 
Tampoc apareix al llistat Badalona, governada per Dolors Sabater, líder de la coalició Guanyem Badalona en Comú, també integrada per la CUP. Sabater no ha signat cap decret de suport sinó que va respondre la carta del Govern confirmant que l'1-O els col·legis electorals “estan a la seva disposició per votar amb normalitat”, va escriure al Twitter.